Άβδηρα Ξάνθης: Πανελλήνια πρωτιά μαθητή σε διαγωνισμό για το περιβάλλον


Ό Ζήσης Βαγκούσης,είναι μαθητής Γυμνασίου. Παράλληλα, είναι και πολύ ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος. Ήρθε πρώτος σε σχολικό πανελλαδικό διαγωνισμό που διοργάνωσε  το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Υπουργείο Παιδείας. Πρώτος ανάμεσα σε 7000 μαθητές που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.

Ο Ζήσης Βαγκούσης με καινούργια παρέα…

«Ασχολούμαι με το περιβάλλον. Νοιάζομαι για το περιβάλλον. Μαζεύω τα σκουπίδια.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ικανοποιημένος από την διάκριση και εξήγησε πως αυτό που κάνει είναι: Υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός στις θαλάσσιες περιοχές των Αβδήρων. Καθαρισμός  από πλαστικά, αλλά και άλλα άχρηστα και γι αυτό πεταμένα εργαλεία αλιείας, όπως: δίχτυα, σχοινιά, αγκίστρια και πετονιές κ.α.
«Ό,τι βρίσκω τα πετάω στους κάδους. Έξι και επτά χρόνια καθαρίζω ό,τι μπορώ. Έχω βρει μηχανή πλοίου, έχω βρει φίλτρα αμαξιού. Και το πιο παράξενο και σπάνιο είναι ένα drone που βρήκα» δηλώνει και μιλά για τα ατέλειωτα σκουπίδια, τα πλαστικά και τις σακούλες, που συγκεντρώνει. «Σωστό περίπτερο!» όπως χαρακτηριστικά λέει και γελά μην κρύβοντας όμως τον προβληματισμό του.

Ο Ζήσης Βαγκούσης με τον πατέρα του Μιχάλη

Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει: «Δεν πρέπει να πετάς, αλλά πρέπει και να μαζεύεις σκουπίδια. Επειδή δεν τελειώνουν τα σκουπίδια δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια μας. Ας την κάνουμε και από ένα 50% σκουπιδιών, εμείς ας το κάνουμε 30%. Όταν θέλεις να τελειώσουν τα σκουπίδια, μάζεψε ό,τι μπορείς.» δηλώνει και με ικανοποίηση προσθέτει πως οι πράξεις του έχουν βρει μιμητές. «Ναι, έχω δει κόσμο που μαζεύει σκουπίδια. Μάλιστα ένα παιδάκι με αναγνώρισε. «Να και η δημοσιότητα» σκέφτηκα.» λέει, γελά και συνεχίζει την φιλοπεριβαλλοντική του δράση κάνοντας το δικό του «μάθημα» για μας, τρόπο ζωής για εκείνον.
Φώτο:Μιχάλης Βαγκούσης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο