Άγαλμα Ιταλού συγγραφέα στο στόχαστρο διαδηλωτών στο ΜιλάνοΤις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει σε αρκετές πόλεις να καταστρέφονται ή να απομακρύνονται αγάλματα προσωπικοτήτων που σχετίζονται με το δουλεμπόριο. Παρόμοια κίνηση έγινε πρόσφατα και στο Μιλάνο, όπου στο στόχαστρο βρέθηκε το άγαλμα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ίντρο Μοντανέλι (1909-2001).

Ο Μοντανέλι, διαπρεπής ιστορικός που εργάστηκε για χρόνια στην εφημερίδα Corriere della Sera, είχε ομολογήσει ανοιχτά το 1969 στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι, κατά τη δεκαετία του 1930, όταν η Ερυθραία αποτελούσε ιταλική αποικία, είχε αγοράσει ένα 12χρονο κορίτσι για να γίνει γυναίκα του, όταν ο ίδιος ήταν 24 ετών. «Νομίζω ότι διάλεξα σωστά. Ήταν ένα όμορφο κορίτσι 12 ετών. Συγχωρέστε με, αλλά στην Αφρική ήταν αλλιώς τα πράγματα», είχε υποστηρίξει, ενώ είχε αναφερθεί στην πράξη του και άλλες φορές πριν από τον θάνατό του το 2001, χωρίς να δείξει μεταμέλεια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, τάχθηκε κατά της απομάκρυνσης του αγάλματος, που το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε στόχος επίθεσης με μπογιά. Παρότι δήλωσε έκπληκτος με την ευκολία με την οποία ο Μοντανέλι είχε ομολογήσει την πράξη του, ξεκαθάρισε πως «ο Μοντανέλι ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ήταν εξαιρετικός δημοσιογράφος, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Ίσως γι’ αυτ τον είχαν πυροβολήσει στα πόδια», αναφερόμενος σε μία επίθεση που είχε δεχτεί το 1977 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Σημειωτέον ότι στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει το έργο του Μοντανέλι Ιστορία των Ρωμαίων (μτφρ. Αθανασία Δρακοπούλου, Θεμέλιο 2008).

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο