Ένας νέος θάνατος-16 νέα κρούσματα-Από 18/5 μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη (live)


Η τακτική ενημέρωση για την ποτρεία της επιδημίας του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Ένας νέος θάνατος σήμερα, με σύνολο τους 152. Δεκαέξι νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με κλειστή δομή. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 32 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Αναφερόμενος σε θεραπευτικές εξελίξεις ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες, περίπου 4-5, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες. Μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο. Αυτό σημαίνει, επεσήμανε ο κ, Τσιόδρας, ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμη διασωληνωμένοι, που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς που στηρίζεται η αναπνοή με άλλα πλην του αναπνευστήρα μέσα.

Επίσης, η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά με βάση αυτά τα νεότερα δεδομένα θα μπορεί κατ’αρχάς να είναι πέντε αντί για δέκα μέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη, και σε άλλους ασθενείς. Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών.

Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές.

Από τη Δευτέρα 18 Μάιου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νήσο Κρήτη, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαιου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Περαιτέρω επισήμανε πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, είπε ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.

Ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μάιου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο