Ένα hashtag αποκαλύπτει τις αδικίες σε βάρος των μαύρων συγγραφέωνΤις αναντιστοιχίες ως προς τις απολαβές των μαύρων συγγραφέων ανέδειξε ένα hashtag που έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες μέρες στο Twitter, ενθαρρύνοντας συγγραφείς να αποκαλύψουν τα ποσά που τους πρόσφεραν οι εκδοτικοί οίκοι ως προκαταβολή για να εκδώσουν τα βιβλία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της N.K. Jemisin, μαύρης συγγραφέως επιστημονικής φαντασίας, της οποίας τα βιβλία έχουν τύχει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους κριτικούς, ενώ είναι η μόνη συγγραφέας που έχει κερδίσει τρία συνεχόμενα βραβεία Hugo, από το 2016 έως το 2018. Κι όμως, όπως αποκάλυψε, η προκαταβολή που έλαβε για καθένα από τα βιβλία της δεν ξεπερνά τις 40.000 δολάρια, όταν λευκοί συγγραφείς με λιγότερες «δάφνες» εισπράττουν προκαταβολές που ξεπερνούν τις 100.000 δολάρια. Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή της Jesmyn Ward, που παρότι βραβεύθηκε με το National Book Award για το βιβλίο Salvage the Bones, αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να παλέψει για να εξασφαλίσει μία προκαταβολή 100.000 δολαρίων για το επόμενο βιβλίο της.

Δημιουργός του hashtag #PublishingPaidMe ήταν η συγγραφέας L.L. McKinney, η οποία μιλώντας στο Newsweek δήλωσε σοκαρισμένη από το χάσμα αμοιβών που αποκαλύφθηκε μέσω των απαντήσεων στο hashtag. «Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν διαφορές. Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν μεγάλες διαφορές. Αλλά το χάσμα είναι τεράστιο. Πολλοί μαύροι συγγραφείς, κι εγώ ανάμεσά τους, πληγωθήκαμε. Αηδιάσαμε. Αισθανθήκαμε υποτιμημένοι και σαν οι ιστορίες μας, οι φωνές μας κυριολεκτικά να μη σημαίνουν τίποτα», σχολίασε.

Σημειωτέον ότι στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της N.K. Jemisin Η πέμπτη εποχή (μτφρ. Ηφαιστίων Χριστόπουλος, Οξύ 2019) και της Jesmyn Ward Τραγούδα, άταφο πουλί (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2018).

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο