«Έφυγε» ο Quino (1932-2020)Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών ο Quino, ο εμβληματικός Αργεντίνος σκιτσογράφος, αφήνοντας «ορφανή» τη Μαφάλντα, το πιο διάσημο δημιούργημά του.

Ο Quino, ή Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ξεκίνησε το 1964 να γράφει και να σχεδιάζει τα στριπ με πρωταγωνίστρια τη Μαφάλντα, ένα 6χρονο κορίτσι με πολλές απορίες για τον κόσμο και με πάθος για την παγκόσμια ειρήνη (αλλά και απέχθεια για τις σούπες). Σύντομα η Μαφάλντα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στον ισπανόφωνο κόσμο, ενώ αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Ο Quino αποφάσισε να σταματήσει τη συγκεκριμένη σειρά κόμικ το 1973, εξηγώντας ότι αφενός ήθελε να αποφύγει την παγίδα της επανάληψης, αφετέρου ανησυχούσε για την έκρυθμη κατάσταση στη Λατινική Αμερική την περίοδο εκείνη και τις επιθέσεις κατά καλλιτεχνών και διανοουμένων. «Αν είχα συνεχίσει να τη σχεδιάζω, θα με είχαν πυροβολήσει μία ή τέσσερις φορές», εξήγησε χρόνια μετά.

Τον Μάρτιο του 1976 ο Quino εγκατέλειψε την Αργεντινή μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα και κατέφυγε στην Ιταλία, ενώ μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα του περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μεταξύ Μπουένος Άιρες, Μιλάνου και Μαδρίτης. Συνέχισε να σκιτσάρει έως το 2006, όταν και αποσύρθηκε.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο