Αγρότες-κτηνοτρόφοι: Κινητοποιήσεις στα περιφερειακά καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη


Κινητοποιήσεις από τις ομοσπονδίες, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της χώρας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1η Ιουλίου στα περιφερειακά καταστήματα του ΕΛΓΑ, με απόφαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Όπως σημειώνει, η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, «αλλά ούτε και να επιτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής, που θα επιφέρει νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις».

Σύμφωνα με την πανελλαδική επιτροπή αγροτών και κτηνοτρόφων, σε όλη την χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που δημιουργεί ο «αναχρονιστικός και αντιδραστικός» κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

«Μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις των δικαιούχων, που φτάνει στους 16 μήνες για την καταβολή του 100% .

Τα έσοδα του ΕΛΓΑ αποκλειστικά στηρίζονται στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, με τις οποίες καλύπτονται και πάγια λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, καθώς οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ.

Ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται, με διάφορες κατάπτυστες προφάσεις, ώστε να μην τα αποζημιώνει καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

Δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και αφήνει ακάλυπτα ζημιογόνα αίτια που κάθε χρόνο εμφανίζονται σε καλλιέργειες, με συνέπεια οι αγρότες να χάνουν την παραγωγή τους, να μην αποζημιώνονται και να πληρώνουν και από πάνω τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει ζημιογόνα αίτια στην ασφάλιση, αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων που ήδη είναι υπέρογκα» επισημαίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Με αυτά ως δεδομένα, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων τούς καλεί σε μαζικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη, με αιτήματα:

«Άμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων που είναι δικά μας χρήματα και ενώ ήδη έχουμε προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ.

ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές μας.

ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Καμιά σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις».

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο