Αλλάζει “πρόσωπο” ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων-Σειρά έργων για την ενοποίησή του (video)


Την επιτάχυνση των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μεγάλης έκτασης έργα πραγματοποιούνται στο σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, με επίκεντρο την ενοποίησή του, η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας.

Για την εξέλιξη των εργασιών ενημερώθηκε το πρωί του Σαββάτου, κατά την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου εξέτασε την πρόοδο των εργασιών, ζήτησε να μάθει για τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επιμένοντας ότι τα έργα πρέπει να συνεχιστούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Το συνολικό έργο που εκτελείται, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και κόστος 2,3 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή του θα επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση του χώρου τον οποίο χώριζε στα δύο η παλιά εθνική οδός Καβάλας- Δράμας.
Ένα τμήμα των εργασιών αφορά τον αρχαιολογικό χώρο με τη διαμόρφωση, διευθέτηση, αφαίρεση χωμάτων, συγκέντρωση μαρμάρων και κατασκευή διαδρομών. Ένα άλλο περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της ανατολικής οχύρωσης.

H κατάργηση του οδικού δικτύου και η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεταν τα τεχνικά κλιμάκια της UNESCO και μια από τις συμβατικές υποχρεώσεις από ελληνικής πλευράς, για να μπορέσει ο αρχαιολογικός χώρος να ενταχθεί στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρένα Πανταζόγλου

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο