Ανέκαμψαν πλήρως τα πρώτα κατοικίδια που μολύνθηκαν από κορονοϊό στις ΗΠΑ


Οι δύο πρώτες γάτες που διαγνώστηκαν θετικές στον κορονοϊό, ανάρρωσαν πλήρως με την πρώτη να λαμβάνει αντιβιοτικό κατηγορίας κεφαλοσπορίνης ευρέος φάσματος (cefovecin; 52 mg) που χορηγήθηκε υποδόρια και τη δεύτερη, με ιδιοκτήτη υπάλληλο σε κτηνιατρική κλινική του Κονέκτικατ, να έχει ξεπεράσει τη μόλυνση χωρίς θεραπεία. Στην ίδια ανακοίνωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, συνοψίζεται  ότι οι γάτες ενδέχεται να κολλήσουν κορονοϊό, αφού χαρακτηρίζεται και ως ζωονόσος, ενώ το αντίστροφο -να κολλήσει άνθρωπος από γάτα ή άλλο κατοικίδιο ζώο- ακόμη παραμένει αβέβαιο.

Ένας μικρός αριθμός ζώων συντροφιάς έχει μολυνθεί παγκοσμίως από τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Η νέα μελέτη αναφέρει τις πρώτες περιπτώσεις δύο γατών στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Και οι δύο ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν Covid-19, συνεπώς θεωρείται σίγουρο ότι αυτοί μετέδωσαν τον κορονοϊό στις γάτες, οι οποίες ανάρρωσαν πλήρως μετά από οκτώ και δέκα ημέρες, αντίστοιχα. Τα συμπτώματα ήταν βήχας, φτέρνισμα, απώλεια όρεξης, λήθαργος κ.ά.

Η μετάδοση του κορονοϊού από τους ανθρώπους στα ζώα μπορεί να συμβεί περιστασιακά. Τα ζώα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου, αλλά οι άνθρωποι που έχουν Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα τους μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες. Ιδίως τα ζώα συντροφιάς που έχουν διαγνωστεί θετικά στον νέο ιό μέσω τεστ, θα πρέπει να παρακολουθούνται από κτηνίατρο και να απομονώνονται από τους ανθρώπους και άλλα ζώα του σπιτιού, μέχρι να αναρρώσουν.

Πηγή:ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο