Ανατροπές στα εκκαθαριστικά φέρνει η κατάργηση του φόρου σε νησιά – News.gr


Πότε θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet – Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Νέα καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ φέρνει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη για την κατάργηση του φόρου στα μικρά νησιά.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως αύριο 15 Σεπτεμβρίου, θα αναρτηθούν στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, καθώς η ΑΑΔΕ πρέπει να τρέξει ξανά την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου. Μέχρι την ίδια ημέρα θα πρέπει να πληρώσουν και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οι επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ πληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η έκπτωση.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο από τα συνολικά 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα «κερδίσουν» και φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι με τις προσδοκίες νέων μειώσεων να μετατίθενται -λόγω πανδημίας- υπό προϋποθέσεις για το 2021.

Το επόμενο έτος παραμένει ο σχεδιασμός προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αλλά και η ένταξη τουλάχιστον 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού , μια «άσκηση» η οποία μένει να φανεί στην πράξη εάν θα συνοδεύεται και από νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Τα νησιά χωρίς ΕΝΦΙΑ

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος αγγίζει περισσότερους από 10.000 κατοίκους ακριτικών και μικρών ελληνικών νησιών. Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι: Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελλόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.

Σχετικά Tags

ΕΝΦΙΑ 2020

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο