Αναφορά Χαρίτση για τις ζημιές στις καλλιέργειες 

 

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον πρόσφατο καύσωνα και την προσβολή της ντομάτας θερμοκηπίου από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών παρατηρεί ότι τη φετινή χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις μειωμένες βροχοπτώσεις και κυρίως με τον πρώιμο καύσωνα του Μαΐου, με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, να πάθουν σοβαρή ζημιά στην καρπόδεση.

Παράλληλα, ενημερώνει πως στην καλλιέργεια της ντομάτας, σε πολλά θερμοκήπια της περιοχής, έχει εμφανιστεί και προσβάλλει τα φυτά ο ιός της καστανής ρυτίδωσης (TOBRV), με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο εισόδημα των παραγωγών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Α.Σ. Φιλιατρών επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το κόστος παραγωγής στα θερμοκήπια, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και η ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί θα είναι μακροπρόθεσμη και μακροχρόνια, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών, γεγονός  που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε κίνδυνο απώλειας της ιδιοκτησίας τους.

Στο πλαίσιο της αναφοράς του, ο Αλέξης Χαρίτσης ζητεί ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τις ενέργειες που πρόκειται να προβεί: α) Για την άμεση μετάβαση κλιμακίου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν και, β) για τις αποζημιώσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο