Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα μας απελευθερώσει από τον κορωνοϊό μόνο το εμβόλιο – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις

Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα μας απελευθερώσει από τον κορωνοϊό μόνο το εμβόλιο - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις

[ad_1]

Το εμβόλιο από μόνο του δεν θα μας απελευθερώσει από τον κορωνοϊό – είναι μέρος μια συνολικής υγειονομικής στρατηγικής για την εξάλειψη της πανδημίας

Σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα και στον δημοσιογράφο Θ. Σιαφάκα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην αισιόδοξη προοπτική του νέου εμβολίου. Τόνισε, ωστόσο, πως ο όρος “ελευθερία” που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για την εμβολιαστική εκστρατεία στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι το εμβόλιο θα μας “απελευθερώσει” από τον ιό και ότι τελειώσαμε με την πανδημία .

Αυτό – είπε – δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα και απαιτείται συνεχής εγρήγορση και για τον έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, και για την πρόσβαση των ασθενών στις διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες και για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε τον κίνδυνο να μετατραπούν οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, εγκαταλείποντας όλη τη συνήθη νοσηρότητα και  τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στην τύχη τους. Έθεσε, δε, ορισμένες δικλείδες ασφαλείας για την εμβολιαστική στρατηγική όπως:

  • Να ενισχυθεί το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ με επικουρικούς νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας.
  • Να μη γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Αν κριθεί ότι το ιατρικό δυναμικό των δημόσιων δομών δεν επαρκεί για την στελέχωση και επιστημονική εποπτεία των εμβολιαστικών  κέντρων, να κληθούν ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων (παθολόγοι, γενικοί-οικογενειακοί γιατροί, πνευμονολόγοι κλπ) να συνεισφέρουν στη λειτουργία των δημόσιων δομών με ειδικού τύπου συμβάσεις μέσω των ΥΠΕ ή του ΕΟΠΥΥ, και όχι να λειτουργήσουν ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να διασφαλιστεί η ειλικρίνεια, διαφάνεια, η έγκυρη ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα για όλα τα θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό, να υπάρξει καλή προετοιμασία και εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας, να  οργανωθεί ένα αξιόπιστο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης  για τα νέα εμβόλια στον ΕΟΦ, ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία της Πολιτείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Τέλος ο κ. Ξανθός κατήγγειλε την απόφαση της 1ης ΥΠΕ για αιφνιδιαστική μετακίνηση 13 γιατρών από νοσοκομεία της Αθήνας σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί ομολογία της πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ , ειδικά  σ’ αυτές τις περιοχές, αλλά και την τεράστια κοροϊδία της κοινωνίας από τις παραπειστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη χθές στη Βουλή για 7.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις