Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο 

Με το παρόν του τουρισμού στην περιοχή, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις δραματικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς και με το μέλλον του, ασχολήθηκε περιφερειακή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η κατακόρυφη μείωση του τζίρου και η καταβαράθρωση της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς και η άτολμη και αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Γραμματεία της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση “μεταφέρθηκε η κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά και ιδιαίτερα όπως αυτή αποτυπώνεται στις απόψεις που εκφράζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, καταλυμάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν λειτουργούν, από εργαζομένους που εργάζονται εκ περιτροπής, που απολύθηκαν ή δεν προσλήφθηκαν για εποχική απασχόληση, από κατακόρυφη μείωση του τζίρου και καταβαράθρωση της τουριστικής δραστηριότητας, εν γένει.

Κοινό τόπο συνιστούν η απόγνωση, η αγωνία για το μέλλον, η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της κατάστασης, η οποία χαρακτηρίζεται άτολμη, αναποτελεσματική, καθυστερημένη και αποσπασματική. Ειδικά, ως προς τα μέτρα στήριξης της εργασίας θεωρούνται παντελώς ανεπαρκή και ως προς την πολυδιαφημιζόμενη δυνατότητα τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησής τους από το τραπεζικό σύστημα, με τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός».
Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε επίσης, ότι αν και είναι άκρως επιτακτική η ανάγκη άμεσης ενασχόλησης με τα παραπάνω προβλήματα, τίθεται ταυτόχρονα αναγκαία η αναθεώρηση της τουριστικής πολιτικής της χώρας, γενικά, αλλά και της Περιφέρειάς μας ειδικά, υιοθετώντας έναν άλλο τρόπο προσέγγισης.

Στην κατεύθυνση των παραπάνω, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1) Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εκπρόσωποι των Ν.Ε., να αποτελέσουν ομάδα-επιτροπή με μόνιμη παρουσία και δράση.

2) Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των μελών και μηχανισμού συγκέντρωσης των όποιων πληροφοριών, στοιχείων, άρθρων προκύπτουν σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων.

3) Η αναγκαιότητα διενέργειας εκδήλωσης – ημερίδας, σχετικά με το παρόν, αλλά και το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα και εξειδικευμένα στην Περιφέρειά μας, με την παρουσία της τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου.

4) Η έναρξη διαλόγου μεταξύ των μελών της ομάδας και των αντίστοιχων τμημάτων των Ν.Ε., καθώς και διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τη φιλοσοφία, τις αξίες και τα χαρακτηριστικά ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και θα βασίζεται στη μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος κάθε τόπου ξεχωριστά”.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ν.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο γραμματέας της Π.Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου Τάσος Παπαζαχαρίας και ο συντονιστής του Τομέα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Αρανίτης.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο