«Αξύριστα πιγούνια» του Γιάννη Τσίρου στο θέατρο «Μικρό Χορν»Το βραβευμένο θεατρικό έργο Αξύριστα πιγούνια του Γιάννη Τσίρου (Άγριος σπόρος, Αόρατη Όλγα, Τα μάτια τέσσερα), το οποίο τιμήθηκε με το A’ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το ΥΠΠΟ, παρουσιάζεται από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου –έπειτα από μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν– αυτή τη φορά στο θέατρο «Μικρό Χορν», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στον ρόλο του Σάββα θα είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και στους ρόλους του Κυριάκου, του Μαρινάκη και της Ιρίνας θα δούμε και πάλι τους Ηλία Βαλάση, Στέλιο Δημόπουλο και Μαρία Νεφέλη Δούκα, αντίστοιχα.

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 13 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα* και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας –τα ζητήματα που θίγει το έργο– έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα Αξύριστα πιγούνια έρχονται έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

Είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς, παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητά τους. Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας, μέχρι το καθηλωτικό φινάλε. Πρόκειται για άντρες εγκλωβισμένους, που ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους, έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο τρομακτικό τους πρόσωπο.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης ξανασυνεργάζεται με τον συγγραφέα Γιάννη Τσίρο (Αόρατη Όλγα, Εθνικό Θέατρο 2011) και, με την εμπειρία του στο ανέβασμα σύγχρονων ρεαλιστικών ελληνικών έργων, δημιουργεί μια δυνατή παράσταση της συγκεκριμένης ιστορίας.

Υπόθεση έργου
Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και, όταν φτάσει το πρωί, δε θα είναι τίποτα ίδιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Γιάννης Τσίρος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά/Κουστούμια: Νατάσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σχεδιασμός ήχου: Αντρέας Μιχόπουλος
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Παίζουν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα

Διάρκεια: 90’

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή: 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 18€
Κρατήσεις – Αγορά εισιτηρίων: Viva

Θέατρο «Μικρό Χορν»
Αμερικής 10, Αθήνα
Τηλέφωνο: 211.100.0365

*Το έργο έχει ξαναπαιχτεί με μεγάλη επιτυχία από το 2006 και για δύο σεζόν στο θέατρο «Πόρτα» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τη Λαμπρινή Αγγελίδου.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο