Αποτελεσματικό φαίνεται τεστ για καρκίνο μαστού και ωοθηκών στο σπίτι – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η εξέταση για γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα των ιατρικών τεστ που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Εξέταση ερευνά για μεταλλάξεις BRCA1, BRCA2 και άλλες γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2 έχουν έως 7 στις 10 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μαστού μέχρι την ηλικία των 80.

Η Dr. Elizabeth Swisher, του University of Washington, θέλησε να διαπιστώσει πώς η γενετική εξέταση στο σπίτι θα μπορούσε να γίνει πιο προσβάσιμη στις γυναίκες και αν αυτό θα τους δημιουργούσε στρες ή άγχος.

Η συμβουλευτική είναι σημαντική για γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν γενετικές μεταλλάξεις, όπως BRCA1 ή BRCA2.

Η έρευνα έγινε σε 3.800 γυναίκες από κέντρα των ΗΠΑ. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 44 έτη  και οι περισσότερες ήταν λευκές. Το γενετικό τεστ βασίζεται στο σάλιο και εξετάζει για μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, καθώς και χιλιάδες άλλες λιγότερο κοινές γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με τον καρκίνο μαστού και ωοθηκών.

Ποσοστό 7% των γυναικών είχε μετάλλαξη σε γονίδιο καρκίνου μαστού ή ωοθηκών.

Οι ερευνητές εστίασαν στο αν οι γυναίκες ήταν άνετες στο να παραλείψουν τη γενετική συμβουλευτική είτε πριν, είτε μετά το τεστ ή και τα δυο.

Το 18% των γυναικών είχε υψηλή δυσφορία 3 μήνες μετά το τεστ αλλά δεν φάνηκε να έχει σημασία το επίπεδο συμβουλευτικής που έλαβε.

Τα επίπεδα δυσφορίας ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες που δεν έλαβαν συμβουλευτική. Καμία από τις ομάδες δεν διέφερε σημαντικά όσον αφορά τα επίπεδα δυσφορίας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το άγχος και η κατάθλιψη για το τεστ ήταν παρόμοια σε όλες τις καταστάσεις εξέτασης.

Επίσης, γυναίκες που έλαβαν διαδικτυακή γενετική εκπαίδευση αλλά όχι συμβουλευτική ήταν πιο πιθανό να ολοκληρώσουν το τεστ.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε διαδικτυακό συνέδριο της American Society of Clinical Oncology. 

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο