Αφρικανοί λογοτέχνες ξεσηκώνονται κατά γαλλικών εκδοτικών οίκωνΛύση σε ένα ζήτημα που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας επιχειρεί να δώσει ένα κίνημα συγγραφέων σε αφρικανικές χώρες με γαλλόφωνο πληθυσμό, ώστε να γίνει πιο προσιτή η αφρικανική λογοτεχνία στις χώρες αυτές.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, συχνά στις γαλλόφωνες χώρες οι συγγραφείς παραχωρούν τα δικαιώματα των βιβλίων τους διεθνώς σε γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, εν μέρει επειδή στις χώρες τους δεν είναι σύνηθες να διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους κάποιος ατζέντης. Αυτό σημαίνει ότι οι γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο όσον αφορά τη διανομή και την τιμολόγηση των βιβλίων, με αποτέλεσμα είτε να μη φτάνουν σε πολλές αφρικανικές χώρες, είτε να πωλούνται σε απαγορευτική –για τους ντόπιους– τιμή. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Καμερουνέζου συγγραφέα Daniel Alain Nsegbe, του οποίου το πρώτο βιβλίο (από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Grasset) πωλούνταν τόσο ακριβά, ώστε «θα έπρεπε να ζητήσεις από κάποιον να μη φάει για δύο μέρες προκειμένου να το αγοράσει», κατά τον ίδιο.

Πλέον, ορισμένοι συγγραφείς θέτουν ως όρο για την πώληση των δικαιωμάτων των βιβλίων τους να διατηρήσουν τα δικαιώματα για την αφρικανική ήπειρο, ενώ άλλοι ιδρύουν δικούς τους εκδοτικούς οίκους ή συμμετέχουν σε εκστρατείες ζητώντας από τους γαλλικούς εκδοτικούς οίκους να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους στην αφρικανική ήπειρο για κλασικά βιβλία αφρικανικής λογοτεχνίας.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο