Βερικοκόπιτα | Συνταγές | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 12 μερίδες / Προετοιμασία: 30΄/ Χρόνος: 60΄

Μια παραλλαγή της ανάποδης μαμαδίστικης μηλόπιτας είναι αυτή η πίτα. Είχε δημοσιευτεί σε ένα παλιό – και εξαντλημένο πια– συνταγολόγιο που έχει στην κατοχή της η Μίνα Αποστολίδη ως «τούρτα βερίκοκο». Όπως στις ταρτ τατέν, τα φρούτα μπαίνουν κάτω κάτω στη φόρμα για να καραμελώσουν. Μόνο που δεν τα σκεπάζουμε με ζύμη τάρτας, αλλά με έναν χυλό. Εύκολη, απλή και νόστιμη, ό,τι πρέπει για τον καφέ, το τσάι, και – γιατί όχι– ένα ποτήρι κρασί.

 

Υλικά

Για τα βερίκοκα


  • 90 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 1 κιλό μικρά βερίκοκα ώριμα, χωρισμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια

Για τη βάση


  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδας

  • 2 αυγά

  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Διαδικασία

Βερίκοκα: Αλείφουμε με το βούτυρο το εσωτερικό ενός ταψιού με διάμετρο 26-28 εκ. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αραδιάζουμε τα βερίκοκα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, να ακουμπά στο ταψί. Αφήνουμε στην άκρη.

Παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας με τη σειρά τον χυμό και το ξύσμα, το γάλα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή χυλό.

Τον αδειάζουμε στο ταψί, περιχύνοντας τα βερίκοκα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 55-60 λεπτά.

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μεγάλη πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

* Η Μίνα Αποστολίδη είναι πιστοποιηµένη σοκολατοποιός στο Βέλγιο και διατηρεί, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, τη διάσημη πλέον σοκολατερί της «Mina Handmade Chocolates».

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr





Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο