Βράβευση για την Όλγκα Τοκάρτσουκ στην ΙταλίαΜε το βραβείο La Storia In Romanzo 2020 τιμήθηκε η Πολωνή συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Pordenonelegge της ιταλικής πόλης Πορντενόνε. Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι η Τοκάρτσουκ στο έργο της αγγίζει σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως ο φεμινισμός, τα δικαιώματα των ζώων και η καταπίεση των μειονοτήτων, επαινώντας τη για τα «πρωτότυπα, θαυμάσια και απρόσμενα» μυθιστορήματά της, τα οποία μας διδάσκουν πως «η αλλαγή είναι κάτι πιο ευγενές από τη σταθερότητα».

Η νομπελίστρια συγγραφέας δήλωσε ότι αυτή η διάκριση αποδεικνύει πως η λογοτεχνία πετυχαίνει τον σκοπό της: «Αυτά που έγραψα μίλια μακριά, στα δάση του πολωνικού βορρά, ξαφνικά γίνονται κατανοητά και εκτιμώνται στον ιταλικό νότο, και οι αναγνώστες μπορούν να κατανοήσουν αυτό που προσπαθούσα να εκφράσω στη δική μου γλώσσα, τη διαφορετική από τη δική τους».

Σημειωτέον ότι στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο μυθιστορήματα της Τοκάρτσουκ, Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί και Πλάνητες, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Δ. Ιωαννίδου.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο