“Βόμβες” κορωνοϊού οι κηδείες των Ρομά – Τι συνέβη στον Βόλο – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις

"Βόμβες" κορωνοϊού οι κηδείες των Ρομά - Τι συνέβη στον Βόλο - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις

[ad_1]

Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη

Η οικογένεια του αρχηγού των Ρομά των Τρικάλων, που ξεκληρίστηκε από COVID-19, η διπλή τελετή σε Τρίκαλα και Βόλο με εκατοντάδες παρευρισκόμενους και τα έθιμα της φυλής που μετατρέπονται σε “βόμβες” κορωνοϊού, συνθέτουν το σκηνικό πίσω από τις εικόνες απίστευτου συνωστισμού που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός 33χρονου στον συνοικισμό του Αλιβερίου στο Βόλο.

Στις εικόνες από το βίντεο που αναρτήθηκε σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και έκανε το γύρο του διαδικτύου, φαίνονται εκατοντάδες άτομα να έχουν “πολιορκήσει” το όχημα του Γραφείου Τελετών έξω από το σπίτι του νεκρού, να τον μοιρολογούν και μια γυναίκα να χαϊδεύει με την παλάμη της τη φωτογραφία του θύματος στο πλαϊνό τζάμι του αυτοκινήτου.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν φορούν ούτε μάσκα στα πρόσωπά τους, ενώ οι υπάλληλοι του γραφείου τελετών είναι ντυμένοι με την ολόσωμη λευκή στολή, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Η τελετή χαρακτηρίζεται ως “βόμβα κορωνοϊού”, που είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες μέρες να φέρει νέα διασπορά σε μια ήδη επιβαρημένη περιοχή. Και δυστυχώς, δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας, όπως λένε στο iatronet οι υπεύθυνοι γραφείων κηδειών της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό, ο άτυχος 33χρονος κατοικούσε στον συνοικισμό Ρομά στο Κηπάκι των Τρικάλων και ήταν γαμπρός του φερόμενου ως τοπικού αρχηγού. Ήταν το τέταρτο μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας που πέθανε από κορωνοϊό μέσα στις τελευταίες 10 – 15 μέρες, ενώ και ο ίδιος ο επικεφαλής του συνοικισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει νοσήσει και νοσηλεύεται στην εντατική, σε σοβαρή κατάσταση.

"Βόμβες" κορωνοϊού οι κηδείες των Ρομά - Τι συνέβη στον Βόλο - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις

Τι συνέβη στην επίμαχη τελετή

Όπως αναφέρει στο iatronet ο Μιχάλης Παναγιώτου (φωτογραφία πάνω), ο ιδιοκτήτης του Γραφείου Τελετών στα Τρίκαλα που ανέλαβε την επίμαχη κηδεία, επιθυμία της οικογένειας του 33χρονου ήταν να ταφεί στο Βόλο, όπου κατοικούν οι γονείς του. Έτσι, εκ των πραγμάτων, υποχρεώθηκε να ακολουθήσει δύο φορές το τελετουργικό που ακολουθούν οι Ρομά σύμφωνα με τα έθιμά τους. Μια φορά στα Τρίκαλα, στο σπίτι όπου διέμενε, και επανάληψη του ίδιου σκηνικού στο Βόλο, στο σπίτι των γονέων του.

“Οι Ρομά τηρούν κάποια έθιμα, που δεν είναι εύκολο να κοπούν. Θέλουν να μοιρολογήσουν το νεκρό τους και να τον συνοδεύσουν μαζικά στα κοιμητήρια. Έχουμε βρει έναν τρόπο αυτό να γίνεται με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο”, λέει ο κ. Παναγιώτου και εξηγεί: “Προκειμένου να αποφύγουμε να συγκεντρωθούν κατά εκατοντάδες στα κοιμητήρια, έχουμε δεχτεί αυτό να γίνεται έξω από το σπίτι του νεκρού, με την ανοχή της αστυνομίας. Πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο έξω από το σπίτι, όπου μένουμε για περίπου 15 λεπτά, χωρίς να βγάλουμε το φέρετρο από τη νεκροφόρα. Συγκεντρώνονται εκεί, γύρω από το αυτοκίνητο, βάζουν τα τραγούδια και τα μοιρολόγια τους για να κλάψουν το νεκρό και στη συνέχεια με μια μικρή πομπή, μόνο με τα μέλη της οικογένειας πηγαίνουμε στα κοιμητήρια. Αυτό γίνεται σε κάθε κηδεία Ρομά, αυτό έγινε και στο Βόλο, αφού πρώτα έγινε και στα Τρίκαλα, με τη διαφορά ότι εδώ κάποιοι ανέβασαν το βίντεο και έγινε γνωστό μέσα από τα ΜΜΕ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πλειονότητά τους οι Ρομά της περιοχής δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και δεν είναι καθόλου εύκολο να πειστούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν στην πανδημία. “Τώρα που έφυγαν τέσσερις άνθρωποι από την ίδια οικογένεια έχουν αρχίσει να φοβούνται και να περιορίζουν κάπως τα γλέντια που έκαναν καθημερινά στον συνοικισμό”, λέει.

"Βόμβες" κορωνοϊού οι κηδείες των Ρομά - Τι συνέβη στον Βόλο - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις

Ίδιο σκηνικό μια μέρα πριν

Μια μέρα νωρίτερα, το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και πάλι σε άλλη κηδεία Ρομά από κορωνοϊό στον συνοικισμό του Αλιβερίου στο Βόλο, όπου διαμένουν 1.225 κάτοικοι.

“Αυτό που είδαμε στο βίντεο είναι μια βόμβα κορωνοϊού, το ξέρουμε, και το αντιμετωπίζουμε συχνά”, αναφέρει στο iatronet ο Θωμάς Κωνσταντέλος (φωτογραφία πάνω), ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στο Βόλο που τέλεσε την κηδεία και ταμίας της πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και προσθέτει: “Είχαν μαζευτεί πάλι κατά εκατοντάδες, όπως κάθε φορά. Τούς ξεκαθάρισα πως είναι απαράβατος όρος να κρατούν απόσταση 2 μέτρων περιμετρικά του αυτοκινήτου. Όταν η κατάσταση πήγε να ξεφύγει, τους έδειξα το κλειδί και τους απείλησα ότι θα φύγω. Στην εκκλησία στα κοιμητήρια δεν ήταν παραπάνω από 9 άτομα”.

Έπειτα από τη δημοσιότητα που έλαβε το επίμαχο βίντεο, οι αστυνομικές Αρχές ήρθαν σε επαφή με τα γραφεία τελετών της περιοχής, στο πλαίσιο της έρευνας για το τι συνέβη στη συγκεκριμένη κηδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να απευθύνουν αυστηρές συστάσεις, τόσο στους υπεύθυνους των γραφείων, όσο και στους συνοικισμούς των Ρομά, για την ανάγκη αυτοπεριορισμού και τήρησης των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων[ad_2]

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις