Γαλλία: Επιστήμονες χειρουργούν όγκο του ήπατος με τη βοήθεια ρομπότ


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ ανακοίνωσε μια παγκόσμια πρωτιά. Ο καθηγητής Μπόρις Γκουιού και η ομάδα του, χειρούργησαν με επιτυχία 56χρονο ασθενή με καρκίνο του ήπατος, καθοδηγούμενοι από ένα ιατρικό ρομπότ. Ο καθηγητής μπόρεσε να σχεδιάσει εκ των προτέρων την επέμβαση στις τρισδιάστατες εικόνες του ασθενούς και να την εκτελέσει με απόλυτη ακρίβεια.

«Αυτή η πρώτη θεραπεία με θερμοαποστολή που πραγματοποιήθηκε με ρομποτική βοήθεια κατέστησε δυνατή την καταστροφή του όγκου στο σύνολό του με εξαιρετικό περιθώριο. Δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα. Ο ασθενής είναι πολύ καλά. Επέστρεψε στο σπίτι την επόμενη μέρα για να ξαναρχίσει μια φυσιολογική ζωή», εξηγεί ο Μπόρις Γκουιού, χειρουργός και επικεφαλής του ακτινολογικού διαγνωστικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονπελιέ στη νότια Γαλλία όπου έγινε η εγχείρηση. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρία γαλλικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.

Το ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση αναπτύχθηκε από το Γαλλικό start-up Quantum Surgical που επίσης έχει τη βάση του στο Μονπελιέ. Η νεοσύστατη εταιρία δρύθηκε το 2017 και έχει σχεδιάσει ένα εργαλείο που συνδυάζει τη ρομποτική και την ανάλυση εικόνας και που ειδικεύεται στον καρκίνο του ήπατος. Η χρήση ενός ρομπότ μειώνει τη διάρκεια της αναισθησίας και της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Η νεοσύστατη εταιρία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά το ιατρικό ρομπότ μέσα στο 2021 και σκοπεύει να το διαθέσει στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο