Γερμανία: Η ιδεολογία επηρεάζει τις απόψεις για την πανδημία – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Στενή σχέση της κομματικής τοποθέτησης των Γερμανών και της άποψής τους για τα θέματα κορωνοϊού, αποκαλύπτει μελέτη του Marius Busemeyer, πολιτικού επιστήμονα και ειδικού στην έρευνα κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Konstanz.

Την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, εντείνεται και ο πολιτικός “χρωματισμός” των απόψεων. Η πλειονότητα των Γερμανών, πάντως,  θεωρεί ότι η αποδοτικότητα του γερμανικού συστήματος Υγείας είναι υψηλή. 

Η εργασία φέρει τον τίτλο “Η Πολιτική της Ανισότητας” και προέκυψε στο πλαίσιο του “Constance Cluster of Excellence”.

Το 67,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν μια “πολύ υψηλή” ή “υψηλή” εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα σε περίπτωση δικής τους νόσου από SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κομματικός προσανατολισμός των ερωτηθέντων είναι καθοριστικός για την εμπιστοσύνη στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Όσοι βρίσκονται κοντά στο ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)” είναι δύσπιστοι απέναντι στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συγκριτικά με τα άτομα με διαφορετικό κομματικό προσανατολισμό.

Για παράδειγμα, ενώ εκείνοι που υποστήριξαν τη “Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι” εμπιστεύτηκαν σε ποσοστό 80,4% το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το ποσοστό στους υποστηρικτές του AfD ήταν μόλις  44,1%

Εκτός από τον πολιτικό της χαρακτήρα, η μελέτη αμφισβήτησε επίσης το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τόσο οι πιο εύποροι όσο και οι ηλικιωμένοι – οι οποίοι είναι ακόμη πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα κινδύνου –  να έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης στο σύστημα Υγείας.

Πληροφόρηση

Οι ερωτηθέντες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με την πολιτική πληροφόρησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Aναφορικά με το συνολικό μέσο όρο του πληθυσμού, μόνο το 48,2% πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τον κορωνοϊό “αρκετά” ή “πολύ ειλικρινά”.

Και σε αυτό, επίσης, οι υποστηρικτές του AfD παρουσιάζονται ιδιαίτερα καχύποπτοι: μόνο το 11,9% από αυτούς πιστεύουν σε δίκαιες ή πολύ αληθείς πληροφορίες. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται κοντά στη “Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι” (69,4%) ή το CDU/CSU (66%) έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβερνητική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον Βusemeyer, η έρευνα δείχνει ότι οι διαφορετικές διαβαθμίσεις της εμπιστοσύνης είναι συχνά αλληλένδετες: “Όποιος πιστεύει ότι δεν έχει επαρκή περίθαλψη  σε περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό και ο οποίος θεωρεί ανεπαρκή την προετοιμασία για την κρίση συχνά πιστεύει ταυτόχρονα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ενημερώνει ούτε επαρκώς ούτε άμεσα και ειλικρινά τον πληθυσμό, είπε.

Αύξηση 

Στο μεταξύ στην χώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες για αύξηση των κρουσμάτων. Ο ειδικός σε θέματα Υγείας Karl Lauterbach δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στο “Spiegel” ότι υπολογίζει πως ο κορωνοϊό θα εξαπλωθεί και πάλι εντονότερα στην Γερμανία.

“Η πολιτική”, είπε, πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο τράβηγμα των χαλιναριών”. Ο Lauterbach δηλώνει πεποισμένος για αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό σε 6 μέχρι 8 εβδομάδες.  

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Άλμα, με 312 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό – 3 ακόμη θάνατοι

Οι 28 είναι εισαγόμενες, οι 174 προέρχονται από την Αττική και οι 26 απο τη Θεσσαλονίκη…. Περισσότερα »

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίποςΠώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Εννέα τρόποι να ελέγξετε το πρόβλημα. Ποια είναι τα καλά και τα κακά νέα για το εγχείρημα…. Περισσότερα »

Κικίλιας: 70,5% η πληρότητα ΜΕΘ CoViD-19 στην ΑττικήΚικίλιας: 70,5% η πληρότητα ΜΕΘ CoViD-19 στην Αττική

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν επιπλέον 40 θέσεις εντατικής θεραπείας…. Περισσότερα »

Επεµβατικές τεχνικές στη γυναικολογίαΕπεµβατικές τεχνικές στη γυναικολογία

H λαπαροσκοπική χειρουργική, σταδιακά πήρε τη θέση της ανοιχτής χειρουργικής τόσο σε σύνθετες καλοήθεις όσο και σε ογκολογικές παθήσεις…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο