Γιατί η ιαπωνική λογοτεχνία είναι τόσο δημοφιλής στην Ευρώπη;Γιατί ο Χαρούκι Μουρακάμι και ευρύτερα η ιαπωνική λογοτεχνία είναι τόσο δημοφιλής στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δύσης; Στο ερώτημα αυτό απαντά με ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, που απευθύνθηκε σε ανθρώπους από την εκδοτική βιομηχανία και ειδικούς για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η Marie Claire Lukas από τον εκδοτικό οίκο Dumont, που έχει τα δικαιώματα των βιβλίων του Μουρακάμι στη Γερμανία, επισημαίνει πως υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον γενικά για την ιαπωνική κουλτούρα, στο οποίο έχουν συνεισφέρει και τα δημοφιλή ιαπωνικά κόμικς manga και anime. «Διεθνώς, η οπτική κουλτούρα έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ – και το οπτικό στοιχείο ήταν πάντα υψίστης σημασίας και πρωταρχικό χαρακτηριστικό στην Ιαπωνία», παρατηρεί.

Από την πλευρά του, ο Franz Prichard, καθηγητής σπουδών Άπω Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, θεωρεί πως η σύγχρονη ιαπωνική λογοτεχνία γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή επειδή προσφέρει ένα καθησυχαστικό καταφύγιο από τον πραγματικό κόσμο, ειδικά σε εποχές αυξημένης πολιτικής ανησυχίας. «Με δεδομένη την αυξανόμενη βία των κυρίαρχων μορφών νεοφιλελεύθερου και αυταρχικού καπιταλισμού, που απλώνονται σε όλο τον κόσμο σήμερα, τέτοια μέρη λογοτεχνικών “καταφυγίων” συνεχίζουν να φιλοξενούν νέους πλανητικούς ονειρευτές», σημειώνει.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο