Γιατί η καραντίνα μάς οδηγεί στα κλασικά μυθιστορήματα;Στις μέρες της πανδημίας, πολλοί στρέφονται στα βιβλία για συντροφιά. Όμως αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, όπως δείχνουν αρκετές έρευνες, μία από τις κατηγορίες βιβλίων όπου στρέφεται το αναγνωστικό κοινό είναι τα κλασικά λογοτεχνικά έργα: Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Στάινμπεκ, Καμί. Για τη βραβευμένη με Booker συγγραφέα Πενέλοπι Λάιβλι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ένα κλασικό μυθιστόρημα είναι το ιδανικό «αντίδοτο» για την καραντίνα.

«Ισχύει αυτό το παλιό κλισέ: να χάνεσαι σε ένα βιβλίο. Θέλεις μια ιστορία που να μπορείς να βυθιστείς μέσα της, που να σε μεταφέρει μακριά από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους μας – και πολλά κλασικά μυθιστορήματα το καταφέρνουν αυτό», δήλωσε η Λάιβλι στην εφημερίδα Guardian.

H ίδια στέκεται στο γεγονός πως πολλά από τα κλασικά μυθιστορήματα που γνωρίζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων το τελευταίο διάστημα, όπως το Πόλεμος και ειρήνη και το Άνθρωποι και ποντίκια, είναι μάλλον σκοτεινά και όχι χαρούμενα βιβλία. «Θα λέγαμε ότι ο κόσμος αναζητά βιβλία που αντανακλούν τη ζοφερή περίοδο που ζούμε», επισήμανε η Λάιβλι. «Θεωρώ ότι πράγματι μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από την ιστορία. Και αυτό επεκτείνεται στον λόγο για τον οποίο διαβάζουμε λογοτεχνία, στο τι αποκομίζουμε από τη λογοτεχνία. Κοιτάζουμε τη ζωή από μία διαφορετική οπτική γωνία. Και αυτό θα επηρεάσει το πώς θα κοιτάξουμε τη δική μας συμπεριφορά, τη δική μας ζωή».

Η 87χρονη συγγραφέας βρίσκει την καραντίνα «φοβερά καταθλιπτική» και δηλώνει ότι λυπάται πολύ για τους νέους ανθρώπους που χάνουν τις ευκαιρίες εργασίας και την κοινωνική ζωή που θα έπρεπε να έχουν, όμως λυπάται εξίσου και τη δική της γενιά: «Μας έχουν απομείνει μερικά χρόνια ζωής, και τουλάχιστον ένα από αυτά τα χρόνια –ίσως και περισσότερα– ουσιαστικά χάνεται».

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο