Για όσους πιστεύουν πως δεν υπάρχει κορωνοϊός… – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Κορύφωση της καμπύλης θανάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι δείκτες θνησιμότητας σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση, που όμοιά της δεν είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτό προκύπτει από το γράφημα του ευρωπαϊκού δικτύου “EuroMOMO“, στο οποίο αποτυπώνεται διαχρονικά τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια.

Από το γράφημα, που παρατίθεται πιο κάτω, προκύπτει πως, όχι μόνον υπήρξε επιδημία κορωνοϊού, αλλά σάρωσε στο πέρασμά της την Ευρώπη.

Οι ειδικοί του οργανισμού σχολιάζουν πως η θνησιμότητα βρίσκεται πλέον σε κανονικά επίπεδα, έπειτα από μία περίοδο σημαντικής αύξησής της, η οποία συμπίπτει με την πανδημία. Σε ορισμένες χώρες, ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφεται υπέρβαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του “EuroMOMO”, η αύξηση παρατηρήθηκε κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, αλλά και στις ηλικιακές ομάδες 45 έως 64 ετών και 15 έως 44 ετών.

Από τη 10η εβδομάδα του έτους (2 έως 8 Μαρτίου) έως την 21η εβδομάδα (18 έως 24 Μαΐου), καταγράφηκαν στην Ευρώπη 168.000 θάνατοι πάνω από τους αναμενόμενους.

Οι 153.000 αφορούσαν τις ηλικίες 65 ετών και άνω, οι 12.000 την ηλικιακή ομάδα 45 έως 64 ετών και οι 2.000 από 15 έως 44 ετών.

Στη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο, περιλαμβάνονται η επιδημία της εποχικής γρίπης και η πανδημία του SARS-COV 2. 

Υπέρβαση αναμενόμενης θνησιμότητας στην Ευρώπη

Βέλγιο 

Από το γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η υπερβολική αύξηση των θανάτων στο Βέλγιο, το οποίο έχει αναλογικά τους περισσότερους νεκρούς από CoViD-19 στην Ευρώπη.

Η Αυστρία, η Δανία και η Εσθονία που περιλαμβάνονται, δεν έχουν καμία αξιόλογη μεταβολή.

Η Αυστρία, η Δανία και η Εσθονία που περιλαμβάνονται, δεν έχουν καμία αξιόλογη μεταβολή

Γαλλία

Χαρακτηριστικό είναι και το γράφημα που αφορά τη Γαλλία, στο οποίο καταγράφεται μία σημαντική απόκλιση από τη μέση αναμενόμενη θνησιμότητα της εποχής.

Στον αντίποδα, η Φινλανδία και η Γερμανία (περιοχή Βερολίνου και Έσσης), έχουν σχεδόν αμετάβλητο γράφημα.

Στον αντίποδα, η Φινλανδία και η Γερμανία (περιοχή Βερολίνου και Έσσης), έχουν σχεδόν αμετάβλητο γράφημα

Ελλάδα

Σχεδόν αμετάβλητο είναι και το γράφημα που αφορά την Ελλάδα, η οποία εμφάνισε φέτος χαμηλότερη υπέρβαση σε θανάτους από το 2017.

Μικρότερη είναι η αύξηση των θανάτων στην Ιρλανδία και σαφώς μεγαλύτερη στην Ιταλία, η οποία είχε από τους περισσότερους θανάτους από την CoViD-19 παγκοσμίως.

Μικρότερη είναι η αύξηση των θανάτων στην Ιρλανδία και σαφώς μεγαλύτερη στην Ιταλία, η οποία είχε από τους περισσότερους θανάτους από την CoViD-19 παγκοσμίως

Ολλανδία

Το σύστημα “EuroMOMO” καταγράφει πολύ μεγάλη αύξηση στους θανάτους από όλα τα αίτια στην Ολλανδία, με το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Νορβηγία να κινούνται στα μέσα αναμενόμενα επίπεδα. 

πολύ μεγάλη αύξηση στους θανάτους από όλα τα αίτια στην Ολλανδία

Ισπανία

Τεράστια είναι η αύξηση της θνησιμότητας στην Ισπανία, όπως προκύπτει από παρακάτω γράφημα, ενώ υπέρβαση καταγράφεται στη Σουηδία και στην Ελβετία.

Αντίθετα, η Πορτογαλία είχε φέτος λιγότερους θανάτους σε σχέση με το 2017 και το 2018.

η Πορτογαλία είχε φέτος λιγότερους θανάτους σε σχέση με το 2017 και το 2018

Αγγλία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στην Αγγλία, το γράφημα με τους θανάτους έχει φέτος “εκτοξευτεί”, όπως φαίνεται πιο κάτω.

Σαφώς μικρότερη αύξηση παρατηρείται στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Σκωτία και στην Ουαλία. 

μικρότερη αύξηση παρατηρείται στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Σκωτία και στην Ουαλία

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο