Δήμος Καλαμάτας: Δράσεις για κορονοϊό σε συνεργασία με Χαλβατσιώτη 

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού έχει αναλάβει και υλοποιεί ή προγραμματίζει να ενεργοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καλαμάτας.

Τις πρωτοβουλίες αυτές παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης – επιστημονικός σύμβουλος του δημάρχου, αμισθί, για δράσεις υγείας και άσκησης, μαζί με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες παρουσία της γ.γ. του δήμου Μαρίας Νταμάτη.

Στη συνάντηση συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και πρωτοβουλίες που ο δήμος είτε υλοποιεί, είτε προγραμματίζει, με στόχο τη μη διασπορά του Covid-19.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του δήμου από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης, κυρίως στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης, ενώ κατέγραψε την άμεση λειτουργία του συντονιστικού κέντρου και την υιοθέτηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων του δήμου.

Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης είχε θετικό πρόσημο, ενώ παρατήρησε πως σήμερα όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ίδιο καλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάνοντας λόγο για ατομική και κοινωνική ευθύνη.

“Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα, τηρούμε τους κανόνες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ευχαρίστησε τον Παν. Χαλβατσιώτη για τις υπηρεσίες που αμισθί προσφέρει στο δήμο.

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Παν. Χαλβατσιώτης ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί και παρατήρησε πως πολλές από τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις υλοποιούνται από το δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, οι δημοτικές αρχές εξ ορισμού βρίσκονται πιο κοντά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και μπορούν πιο εύκολα να κινητοποιήσουν τον εθελοντισμό και να μεταφέρουν μηνύματα και υγειονομικές συμβουλές στις τοπικές κοινωνίες.

“Είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε στις προσπάθειες του δήμου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

 

Ενδεικτικές πρωτοβουλίες  για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που κατέθεσε προς το δήμο και παρουσίασε ο κ. Χαλβατσιώτης:

 1. Ενημέρωση πολιτών και συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας: Ανάδειξη επιφανών μελών της τοπικής κοινωνίας (αθλητισμό, καλλιτεχνικά, επιστήμες) ως πρεσβευτές της ενημέρωσης του κοινού. Ενεργοποίηση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου και της Ιατρικής Εταιρείας, αλλά και Μεσσηνίων γιατρών στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Προβολή μηνυμάτων είτε στα τοπικά ΜΜΕ ή σε οθόνες σε κοινόχρηστους χώρους. Η ενημέρωση θα στοχεύει στη λήψη μέτρων σε επίπεδο ατόμου και οικογενειών.
 2. Θερμικές κάμερες – αντισηπτικά – αερισμός κτηρίων: Θερμομέτρηση (αυτόματη ή έμμεση) κάθε εισερχομένου σε δημοτικό χώρο και ευρεία διάθεση αντισηπτικών σε δημόσιους χώρους με σήμανση αν είναι δυνατόν. Ο αερισμός απομακρύνει μολυσμένα σωματίδια που πιθανά να αιωρούνται και σε κακές καιρικές συνθήκες θα πρέπει ο τεχνητός εξαερισμός να γίνεται με τη βοήθεια ειδικών φίλτρων. Απομάκρυνση όλων των εφημερίδων κι εντύπων που βρίσκονται σε χώρους αναμονής και ανάρτησής τους σε ειδικούς πίνακες. Τοποθέτηση τηλεοπτικών δεκτών με μηνύματα στους χώρους αναμονής.
 3. Οργάνωση συνεργείων για απολυμάνσεις: Οι χώροι απολύμανσης θα περιλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, δρόμους και πεζοδρόμια, κυβερνητικά κτήρια, τη δημοτική αγορά, χώρους συλλογής και απορρίψεως σκουπιδιών, υγειονομικά κέντρα, εκκλησίες, μέσα μαζικής μεταφοράς και μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) με τακτική αποκομιδή σκουπιδιών.
 4. Σημάνσεις εδάφους για τήρηση αποστάσεων: Τοποθέτηση ειδικών αυτοκόλλητων σημάνσεων σε χώρους αναμονής σε δημόσιους χώρους (μπροστά από ΑΤΜ, σε στάσεις κ.λπ.) ώστε να μην παραβιάζεται η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου.
 5. Διακοπές ύδρευσης: Φροντίζουμε να μην υπάρχουν ή να ελαχιστοποιείται ο χρόνος διακοπής ύδρευσης ούτε να διακόπτεται η υδροδότηση, επειδή δεν πληρώθηκαν λογαριασμοί, ώστε να τηρούνται στο ακέραιο οι υγειονομικές οδηγίες (πλύσιμο χεριών κ.λπ.).
 6. Συμμετοχή στο πρόγραμμα παρακολούθησης της πανδημίας με τα λύματα: Διαγνωστικά τεστ σε λύματα είτε στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό ή περιοχικά για την παρακολούθηση της μόλυνσης.
 7. Τήρηση υγειονομικών κανόνων σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς δημοτικούς χώρους άθλησης: Τήρηση κανόνων χρήσεως με κοινωνική απόσταση, μέσων προσωπικής προφύλαξης (μάσκες – αντισηπτικά), απολυμάνσεις και καθαρισμός όπως προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
 8. Επιτήρηση εφαρμογής μέτρων σε δημόσιους χώρους και επιχειρήσεις από τις δημοτικές αρχές: Δωρεάν διάθεση μασκών και απολυμαντικών όπου απαιτείται. Η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων σε καταστήματα, καθώς και την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες (αριθμός εισερχομένων, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων).
 9. Ανάπτυξη ψηφιακής πύλης ενημέρωσης και επικοινωνίας των πολιτών: Χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας του δήμου με καθημερινή ανανέωση οδηγιών, συστάσεων κι ενημέρωσης δράσεων του δήμου για την πανδημία. Οι νέοι σήμερα είναι πιο κοντά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Καθημερινοί διαγωνισμοί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου για την εύρεση της σωστής απάντησης θα πρέπει να προηγείται η σχετική ενημέρωση του συμμετέχοντα.
 10. Ανάληψη πρωτοβουλίας διενέργειας διαγνωστικών τεστ: Οργάνωση συνεργείων διαγνωστικών rapid test σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις υγειονομικές αρχές για τυχαίες μη προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες εξετάσεις στο προσωπικό του δήμου και δημόσιων υπηρεσιών που έχουν επαφή με τους πολίτες, σε χώρους αυξημένης συνάθροισης (Αστυνομία, δικαστήρια), σε εποχικούς εργάτες γης, σε ευπαθείς ομάδες και ειδικούς πληθυσμούς. Σχεδιασμός ανάπτυξης κινητών υγειονομικών σταθμών σε κεντρικά σημεία όπου εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές θα εξετάζουν αδρά τους πολίτες, θα παρέχουν πληροφορίες, θα εντοπίζουν πιθανά κρούσματα και θα συντονίζουν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη προμήθειας επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού και εργαλείων για την ανάπτυξη των κινητών υγειονομικών σταθμών.
 11. Προετοιμασία και σχεδιασμός των μονάδων της “Βοήθειας στο Σπίτι” και των κινητών υγειονομικών σταθμών: Υποστήριξη εθελοντισμού, καταγραφή εθελοντών (ατόμων – οδηγών -οχημάτων) για να υποστηρίξουν δράσεις που συντονίζονται από τον δήμο. Οι δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη διανομή φροντίδας φαρμάκων, τροφής, ακόμα και καυσίμων σε ευπαθείς ομάδες ή άτομα μεγάλης ηλικίας που χρήζουν βοήθειας, κλειστές κοινωνίες, καθώς και σε φοιτητές που διαβιούν σε φοιτητικές εστίες ή είναι μακριά από τις οικογένειές τους. Θα πρέπει να είναι έτοιμες για τακτική επίσκεψη στο χώρο τους και φροντίδα (υγιεινή χώρων, ενδυμάτων και σώματος), αποκομιδή οικιακών σκουπιδιών, προμήθεια ειδών και τροφίμων, χορήγηση γευμάτων και υποβοήθηση λήψης τους αν είναι απαραίτητο, οικονομική τους στήριξη, μεταφορά τους σε ιατρικά ραντεβού ή για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες. Τηλεφωνική επικοινωνία, φυσική παρουσία, τηλεϊατρική, ασκήσεις γυμναστικής (με φυσική παρουσία, YouTube, teletraining), ασκήσεις μνήμης – γνώσεων. Εύρεση καταλυμάτων και κάλυψη ιατρονοσηλευτικών και κοινωνικών αναγκών, όπως και χορήγηση υλικών ατομικής προστασίας (μάσκα, αντισηπτικά). Επιμέλεια για ενημερωτικές ειδήσεις – spots σε διάφορες γλώσσες στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ή με ενημερωτικές αναρτήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης ΚΤΕΛ κ.λπ. Περισυλλογή και φιλοξενία σε ειδικούς χώρους, ιατροϋγειονομική τους φροντίδα (λύσσα) και έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία αν τα κατοικίδια συντροφιάς έχουν τις ειδικές άδειες και είναι εμβολιασμένα (γιατί ακόμα και αν χαθούν θα είναι ασφαλή). Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.
 12. Σχολεία – εκπαιδευτικά ιδρύματα: Απολύμανση όλων των χώρων των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δημόσιων και ιδιωτικών δικαιοδοσίας του δήμου. Συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Εκπαίδευση μαθητών στις πρακτικές πρόληψης (χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση, πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών), σχετικά με τον κορονοϊό, τα συμπτώματα και τον τόπο μετάδοσης, αλλά και την ύπαρξη των ασυμπτωματικών φορέων που στην πλειονότητά τους είναι παιδιά, έφηβοι, νέοι. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δήλωση διαβίωσης από κάθε μαθητή προκαταβολικά για ιχνηλάτη πιθανής μετάδοσης. Συνεργείο ειδικών για διερεύνηση τυχόν παρουσίας και αντιμετώπισης κοινωνικών, συναισθηματικών ή ψυχολογικών επιβαρύνσεων των μαθητών λόγω της πανδημίας. Σχεδιασμός μεθόδων υποστήριξης στη μάθηση μειονεκτούντων μαθητών, λόγω της πιθανής εφαρμογής των τηλεμαθημάτων.
 13. Υποστήριξη εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων: Οργάνωση και υποστήριξη συναντήσεων με εκδηλώσεις ποίησης και θεατρικών μονόπρακτων σε μικρές ομάδες θεατών.
 14. Υποστήριξη – τόνωση τοπικών επιχειρήσεων: Αναβολή πληρωμής, μείωση δημοτικών τελών, χρεών και προστίμων.
 15. Υποστήριξη τοπικών προϊόντων: Εκπτωτικά vouchers σε πολίτες στο δήμο, νομό, Περιφέρεια, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για προϊόντα επιχειρήσεων του δήμου (σχετική ενημέρωση με Internet site, email, whatsapp & διαφημίσεις στα social media).

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο