Δήμος Καλαμάτας: Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει για ΟΧΕ ΤαϋγέτουΗ Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας συνεδριάζει σήμερα για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Στο πρόγραμμα, που το διαχειρίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπονται 25 εκ. ευρώ: από 12,5 εκ. σε Μεσσηνία – Λακωνία και Δήμους Καλαμάτας – Σπάρτης (10 εκ. προορίζονται για δημόσιες επενδύσεις και 2,5 εκ. για ιδιωτικές πρωτοβουλίες).

Στην ΟΧΕ πέρα από τα χωριά του Ταϋγέτου έχουν ενταχθεί η Ανω Βέργα και το φαράγγι του Νέδοντα μέχρι την περιοχή Natura.

Στόχος του προγράμματος, όπως επισημάνθηκε σε συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, είναι να ξαναζωντανέψει ο Ταΰγετος, να γίνει ελκυστικός για

επενδυτές και να υπάρξει ανθρώπινη παρουσία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσιακή εισήγηση του δήμου, οι άξονες παρεμβάσεων είναι:

1) Προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και μνημείων, αποκατάσταση παραδοσιακών γεφυριών, συντήρηση και ανάδειξη μονοπατιών και καλντεριμιών, πηγών και κρηνών και γενικά των πλούσιων ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που συνθέτουν τη μοναδική ταυτότητα της περιοχής.

2) Αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών κτηρίων (παλιά σχολεία, κατασκήνωση, τουριστικό, ξυλοπριστήριο κλπ.).

3) Βελτίωση και διασφάλιση της προσβασιμότητας με την υλοποίηση των απαιτούμενων οδικών έργων.

4) Ανάπτυξη δράσεων για τη συγκράτηση του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή.

5) Ανάπτυξη βασικών υποδομών (διαχείριση απορριμμάτων, νερού, αρδευτικά κλπ.).

6) Ανάπτυξη υποδομών βελτίωσης της ποιότητας ζωής (υποδομές άθλησης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού).

7) Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας με την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογικών καινοτομιών και με προτεραιότητα στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων.

8) Προώθηση τουριστικών υποδομών που θα αξιοποιούν το οικιστικό απόθεμα.

9) Υλοποίηση έργων τουριστικής προβολής για την περιοχή, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών και θεματικού τουρισμού, σύνδεση των εμπειριών των επισκεπτών με τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο