Δήμος Μεσσήνης: Ψήφισμα για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών“Nα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατ’ εξαίρεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους πατατοπαραγωγούς”, ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με ομόφωνο ψήφισμά του.

Στο ψήφισμα που απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνονται οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στους πατατοπαραγωγούς και γίνεται λόγος για ολοκληρωτική ζημιά, που “πιθανόν να συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στον τερματισμό της ιστορικής, για την περιοχή μας, καλλιέργειας της πατάτας”.
Στο ψήφισμά του το Δ.Σ. Μεσσήνης σημειώνει:
“Αξιότιμε κύριε υπουργέ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οικονομία της χώρας μας έχει πληγεί στο μέγιστο βαθμό. Μεταξύ των κλάδων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, είναι αυτός των πατατοπαραγωγών. Επειδή, στον δήμο μας δραστηριοποιούνται δεκάδες παραγωγοί στην καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας, είμαστε γνώστες της δυσχερέστατης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Η εικόνα την οποία και σας μεταφέρουμε, έχει ως εξής:
1. Η τιμή της πατάτας έχει διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά, τιμή που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα καλλιεργητικά έξοδα.
2. Μηδαμινή ζήτηση, με κίνδυνο να μείνουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετες ή και ασυγκόμιστες. Σε τέτοια περίπτωση η ζημιά θα είναι ολοκληρωτική και πιθανόν να συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στον τερματισμό της ιστορικής, για την περιοχή μας, καλλιέργειας της πατάτας.
Το lockdown στην εστίαση, το πλήγμα στον τουρισμό, το τεράστιο πρόβλημα στις εσωτερικές και εξωτερικές μεταφορές, το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, το γενικότερο πλήγμα στην οικονομία των νοικοκυριών λόγω Covid-19, ήρθαν να προστεθούν στα πάγια προβλήματα, όπως αυτό των εισαγωγών πατάτας και προκάλεσαν την προαναφερόμενη, τραγική για την οικονομία των πατατοπαραγωγών, κατάσταση.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, επιβάλλεται να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατ’ εξαίρεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους πατατοπαραγωγούς”.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο