Δημήτρης Χατζηγεωργίου: Πρόταση για επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, χωρίς ομοφωνία – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Χωρίς ομοφωνία θα ληφθεί η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, “οι περισσότεροι είναι σύμφωνοι”, αν και δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Η σχετική εισήγηση αναμένεται να δοθεί αύριο, προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων.

Επιχειρώντας να αναδείξει το πόσο δύσκολο είναι το θέμα, ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε πως έχει απασχολήσει σε μαγάλο βαθμό τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αλλά και ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθύμισε πως η απόφαση για κλείσιμο ελήφθη στην αρχή της επιδημίας “χωρίς στέρεα στοιχεία”, ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς ούτε τώρα είναι πάρα πολύ ισχυρά τα δεδομένα.

Σε σχέση με το τι θα προτείνει η επιτροπή, τόνισε πως υπάρχουν “πολλά ήπιας ισχύος επιχειρήματα”, τα οποία λένε πως “πρέπει να ανοίξουμε”.

Επιλέστηκε, μάλιστα, τρεις λόγους, για τους οποίους η εισήγηση των ειδικών αναμένεται να είναι θετική:

  1. Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία από τον κορωνοϊό, η πιθανότητα να νοσήσουν τα παιδιά είναι πολύ μικρή.
  2. Πάρα πολύ μικρές (της τάξης του 0,01%) είναι και οι επιπτώσεις της νόσου σε όσα νοσήσουν.
  3. Τα παιδιά έχουν, επίσης, χαμηλό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

“Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η ζυγαριά κλείνει προς το άνοιγμα των σχολείων”, είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας πως – σε επόμενη φάση – θα υπάρξει πρόταση της επιτροπής και για τους παιδικούς σταθμούς.

Συστάσεις

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας πως – μέχρι τώρα – η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά, οι συστάσεις τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. 

Δημ.Κ.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο