Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: 20 υπέρ και 15… απόντες για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής (φωτογραφίες)Τελικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τα αρχαία της Υπαπαντής δεν ήταν ομόφωνη.

Παρά την προσπάθεια που έγινε στη 1.10 το πρωί, με τη διακοπή της συνεδρίασης για 10 λεπτά, για να υπάρξει κοινή απόφαση με τη συνένωση των γραπτών θέσεων μειοψηφιών και δημοτικής αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο λίγο πριν τη 1.30 αποφάσισε με 20 ψήφους υπέρ και 15 αποχές (της δημοτικής αρχής) “να εκφράσει τη βούλησή του για την άμεση ανάδειξη με σωστική ανασκαφή των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.

Ο Δήμος Καλαμάτας ν’ αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες, προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του ΚΑΣ (2011), ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων. Να δεσμευθεί ο Δήμος Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για τη γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή τους”.

Τα νέα δεδομένα και σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης των αρχαίων της Υπαπαντής έδωσε στη συνεδρίαση η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, που βρήκε από τα αρχεία της υπηρεσίας και αποκάλυψε ότι τα αρχαία βρίσκονται στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο (στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη) και όχι πάνω στην πλατεία στη ΝΑ γωνία και πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία (ο επόπτης Γιαλούρης) δεν πρότεινε την κατάχωση των αρχαίων που βρέθηκαν το 1960.

Στη μαραθώνια συζήτηση που διήρκεσε 5 ώρες, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκτός από την κ. Μηλίτση, η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη – επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία, ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας – μελετητής του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας Γιώργος Αλμπάνης και οι εκπρόσωποι της διαδικτυακής κίνησης “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” Ηλίας Μπιτσάνης και Βασίλης Μιχαλακέας.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο