Διαφωνούν για τα κεφάλαια του – Για δύσκολες συζητήσεις κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας – News.gr


«Μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών»

Στη  σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και στις συζητήσεις που θα γίνουν στη βάση των νέων προτάσεων που έχει καταθέσει το Βερολίνο για το Ταμείο Ανάκαμψης στρέφονται τα βλέμματα.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να καταγραφούν οι διαφορετικές θέσεις των χωρών-μελών ως προς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με το  Βερολίνο να εμφανίζεται αποφασισμένο να αυξήσει τη συνεισφορά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, έως και κατά 40%, με όρο ωστόσο να έχει τον πρώτο λόγο για το πως θα διανεμηθούν οι πόροι.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να λάβουν 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (750 δισ. ευρώ συνολικά) προκειμένου να καλύψουν και τις ζημιές από τον κορονοϊό.

Σχολιάζοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δύσκολες συζητήσεις και μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών», οι οποίες ζητούν να υπάρξουν κυρίως δάνεια (και όχι επιχορηγήσεις) και με αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των αυξημένων επιχορηγήσεων, ενώ δήλωσε πως εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, αυτές θα είναι ίδιες για όλα τα κράτη-μέλη. Με δυο λόγια, «λευκός καπνός» δεν πρόκειται να υψωθεί σήμερα από τη Σύνοδο, ενώ ο δρόμος προς τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο είναι μακρύς.

Η Αθήνα θα αργήσει πολύ να δει το χρώμα του χρήματος. Οι πόροι από το Ταμείο θα εισρεύσουν μετά την άνοιξη του 2021, ενώ τα άλλα «πακέτα» (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρόγραμμα SURE και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) θα ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει μέσα στο καλοκαίρι τις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις προκαταβολών φόρου και Τέλους Επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κ.α.) που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και θα κληθεί να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο που θα βγάλει η τράπουλα του ανασχηματισμού.

Το προσεχές διάστημα θα τρέξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για την εξόφληση σε δόσεις των υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας. Οι τελευταίες θα μπορούν να εξοφληθούν από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 δόσεις, με τον υπουργό να εκτιμά ότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 2,5%.

Σχετικά Tags

ΕΝΦΙΑ 2020 Χρήστος Σταϊκούρας Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο