Διεθνής ανησυχία για πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού


Έντονη παραμένει η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για την πανδημία του κορονοϊού και για πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτική είναι οι εικόνα αναταραχής στις χρηματαγορές. Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσει νέο κύμα κρουσμάτων και επομένως νέα λοκντάουν. Η Λατινική Αμερική αυτή τη στιγμή καταγράφει όλο και περισσότερα κρούσματα, αύξηση όμως παρατηρείται και στις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο λόγω της χαλάρωσης των μέτρων αλλά εν μέρει και λόγω των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Στην Ιταλία, κατάθεση στους εισαγγελείς του Μπέργκαμο υπέβαλε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο πλαίσιο της έρευνας για τη δημιουργία «κόκκινης ζώνης» στη Λομβαρδία εξαιτίας του Covid-19. Συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν ότι η καραντίνα εφαρμόστηκε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα η πανδημία να βγει εκτός ελέγχου.

Στα Βαλκάνια

Στις βαλκανικές χώρες εντοπίζονται συνεχώς νέες εστίες, ειδικά μετά από μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις όπως γάμους και κηδείες.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσις, μπορεί να ακύρωσε- λόγω της COVID-19- τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του για τις εκλογές, ωστόσο δεν διστάζει χαιρετίσει δια χειραψίας.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στη Σερβία, που από την αυστηρή καραντίνα πέρασε στην σχεδόν καθολική χαλάρωση των μέτρων. Εξήντα έξι νέα κρούσματα του ιού προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες, με τον επιδημιολόγο Ντάριτζα Τεπάβτσεβιτς, να τονίζει πως: «Όλη αυτή η αύξηση των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές, συνδέονται με διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις, οικογενειακές επαφές, επαφή σε χώρους εργασίας ή σε κάποιον άλλο κλειστό χώρο».

Παρόμοια η εικόνα σχεδόν σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και ένα μήνα: 125 νέα κρούσματα και επτά θανάτους, το τελευταίο 24ωρο. Εξήντα νέους ασθενείς καταμέτρησε η Βοσνία.

«Φοβόμαστε πως ο μεγάλος αριθμός σοβαρών περιστατικών (COVID-19) θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας το οποίο δεν θα αντέξει», δήλωσε η επικεφαλής ομάδας επιδημιολόγων του ινστιτούτου δημόσιας υγείας στο Σαράγεβο, Αΐντα Πίτιτς.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Αλβανία είδε αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στα Τίρανα, με την Μιρέλα Tσάμι, αναπληρώτρια διευθύντρια υπηρεσιών υγείας της Αλβανίας να επισημαίνει ότι: «Τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήσαμε 291 τεστ εκ των οποίων τα 44 βγήκαν θετικά».

Η γειτονική μας χώρα χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα πριν από δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Η παγκόσμια εικόνα του κορονοϊού: 417.773 θάνατοι – 7.436.660 κρούσματα

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο