Διπλάσια επίπτωση της CoViD-19 σε παχύσαρκους – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η παχυσαρκία επιδεινώνει την πορεία της λοίμωξης με κορωνοϊό, όπως δείχνουν όλο και περισσότερες νέες μελέτες.

Η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν τα παρακάτω:

Σε χώρες με υψηλό επιπολασμό παχυσαρκίας υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σοβαρότητας της λοίμωξης COViD-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Cyrielle Caussy και συνεργάτες προσπάθησαν να καθορίσουν τον επιπολασμό της παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσο του 30 kg/m2) μεταξύ των βαρέως πασχόντων νοσηλευόμενων με τη λόίμωξη.

Στις 27 Μαρτίου, 340 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λυών με σοβαρή νόσο CoViD-19. Oi 85, είχαν παχυσαρκία, ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στο γαλλικό ενήλικο πληθυσμό το 2014 είχε υπολογιστεί στο 15,3%.

Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 1,35 φορές υψηλότερος σε ασθενείς με σοβαρή νόσο CoViD-19 σε σχέση με το γαλλικό μέσο όρο. Ομοίως, μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 1,89 φορές υψηλότερος συγκριτικά με το γαλλικό γενικό πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο.

Στην πολυμεταβλητή ανάλυση, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας παρέμεινε υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) στους ασθενείς με κρίσιμη νόσο CoViD-19 συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με κρίσιμη νόσο από ό,τι σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η πιθανότητα σοβαρής νόσου CoViD-19 ήταν μεγαλύτερη σε παχύσαρκους ασθενείς σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Περιορισμοί

Η συγκεκριμένη μελέτη έχει βεβαίως και κάποιους περιορισμούς ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Συγχυτικοί  παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ευρήματα όπως το ιικό φορτιίο, βιολογικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και συμπαραμαρτούντα νοσήματα, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

Επιπρόσθετα, μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών της μελέτης είναι αναγκαία ώστε να καθοριστεί η επίδραση της παχυσαρκίας και σε άλλους παράγοντες, όπως η συνολική διάρκεια της νοσηλείας και η επιβίωση.

Δεδομένης της “διπλής επιδημίας” της λοίμωξης CoViD-19 και της παχυσαρκίας στις αναπτυγμένες χώρες, τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης είναι πολύ σημαντικά και έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.

Μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν με ακρίβεια συγκεκριμένους πληθυσμούς με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των προστατευτικών μέτρων, στοχευμένους ορολογικούς ελέγχους και εξειδικευμένη σύσταση εμβολιασμού για άτομα με παχυσαρκία μόλις τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο