Εγκυμοσύνη: Κορονοϊός και αντιγριπικός εμβολιασμός (video)

Για το κατά πόσο είναι πιθανό ένα νεογνό να νοσήσει με κορονοϊό όταν η μητέρα είναι θετική στη νόσο αλλά και για το αντιγριπικό εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μίλησε ο ομότιμος καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογικής, Γεώργιος Κρεατσάς στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Ενημέρωση 10-12».

Σύμφωνα με δύο μελέτες που επικαλέστηκε ο καθηγητής κανένα από τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με κορονοϊό δεν εμφάνισαν τη νόσο. Βέβαια όπως τόνισε η σύνδεση της μητέρας με το έμβρυο και μετέπειτα νεογνό δεν σταματά με τον τοκετό, καθώς και μετά το μωρό εξακολουθεί να τρέφεται από τη μητέρα μέσω του θηλασμού.

«Στην ερώτηση των γυναικών αν  μπορούν να θηλάσουν ενώ νοσούν από κορονοϊό, απαντάμε ναι, διότι βρήκαμε ότι δεν μεταφέρεται ο κορονοϊός μέσω του πλακούντα αλλά και ούτε μέσω του μητρικού γάλακτος. Άρα η μητέρα μπορεί να πάρει το γάλα από το στήθος και να το κρατήσει υπό αυστηρές συνθήκες και να το δώσει στο νεογνό. Όμως ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια για αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εναγκαλισμούς με το νεογνό» αναφέρει ο Γεώργιος Κρεατσάς.

Όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη είπε πως «δεν αντενδείκνυται το εμβόλιο της γρίπης, μάλλον επιβάλλεται σαν πρόληψη για την εμφάνισης γρίπης, καθώς το να αρρωστήσει η  έγκυος μητέρα μπορεί να είναι δύσκολο και επικίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Αν ωστόσο νοσήσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει φάρμακο για να το ξεπεράσει. Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχουν υπάρξει προβλήματα μέχρι στιγμής σε εγκύους που έχουν εμβολιαστεί».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο