Εκπτωση φόρου 30% για το κούρεμα ενοικίων – Οι μειώσεις του ΦΠΑ | Ελληνική Οικονομία


Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η διάταξη για τις μειώσεις του ΦΠΑ στο 13% αλλά και για την έκπτωση φόρου που θα δοθεί σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων υπέστησαν «κούρεμα» 40% στο μίσθωμα που εισέπρατταν λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκα λόγω της πανδημίας για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Συμφωνα με τη διάταξη, ο ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13% από 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2020 για τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

-αναψυκτικά κάθε είδους χωρίς αλκοόλ

-καφέ και κάθε είδους ροφήματα

-ενεργειακά ποτά

-μπύρες χωρίς αλκοόλ

-εισιτήρια κινηματογράφων

– αεροπορικά, σιδηροδρμικά, ακτοπλοικά και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς

Οσον αφορά στην αποζημίωση των ιδιοκτητών, στην κατατεθείσα διάταξη προβλέπεται έκπτωση φορολογικών υποχρεώσεων (από 31ης Ιουλίου 2020 και μετά) σε ποσοστό 30% της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν λόγω του κουρέματος των ενοικίων. Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό φορολογικών οφειλών, οι οποίες όμως είναι εκτός ρύθμισης, δεν αφορούν δηλαδή δόσεις παλαιότερων οφειλών που έχουν ρυθμιστεί.

Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε λόγω του κουρέματος του ενοικίου 1.000 ευρώ, θα δει λογιστική πίστωση 300 ευρώ με το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει μέρος ή το σύνολο του φετινού φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο