Ελένη ΔασκαλάκηΤο παραμύθι Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη υπό την Αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου, είναι ένα παραμύθι για τη σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά.

«Ήταν ένα εύκολο θέμα προς τη διαχείριση και τη συγγραφή του;» με ρωτούν συχνά δημοσιογράφοι. Όχι. Ήταν ένα απαραίτητο θέμα, ένα θέμα για το οποίο οφείλουμε ως γονείς, ως δάσκαλοι και ως κοινωνία να μιλάμε στα παιδιά. Τόσο απλά. Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλάμε με τα παιδιά μας για τη σεξουαλική παρενόχληση, μια κατάσταση που απευχόμαστε όλοι, τόσο απαραίτητο είναι.

Η πανδημία του κορονοϊού μάς κράτησε μέσα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά «κρέμεται» πάνω από το κεφάλι μας η απειλή ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί. Το διάστημα αυτό του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με φόβο αναμένουμε όλοι να μάθουμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εάν αυτή η πρωτόγνωρη ψυχολογική πίεση και ο φόβος που βιώσαμε όλοι θα έχει επιπτώσεις και στα ποσοστά κακοποίησης παιδιών.

Γιατί αποφάσισα να γράψω το παραμύθι αυτό για τη σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά – αυτό είναι ένα ακόμη συχνό ερώτημα, από δημοσιογράφους, ακόμη και από το περιβάλλον μου. Η απάντηση είναι πως ως δημοσιογράφος υγείας και μητέρα δύο παιδιών, νιώθω πως η ψυχική υγεία των παιδιών είναι ένα πολύ ευαίσθητο και εύθραυστο θέμα. Και ως μαμά που τα παιδιά μου έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διέκρινα έναν δισταγμό στις συζητήσεις και την ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής. Το πρόβλημα όμως είναι παρόν και παγκόσμιο.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να μιλάμε με τα παιδιά μας για τη σεξουαλική παρενόχληση, μια κατάσταση που απευχόμαστε όλοι, τόσο απαραίτητο είναι.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (2013), σχεδόν δύο στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν υποστεί σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Σε διεθνές επίπεδο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο 70-85% των περιστατικών ο θύτης είναι άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται, συχνότερα ο ίδιος ο γονιός. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε περιστατικά σεξουαλικής βίας χωρίς να περιλαμβάνουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία μπορεί να μην αναφέρονται καν και ως εκ τούτου να μην είναι πλήρως καταγεγραμμένα.

Θέλησα έτσι να δώσω σε όλους τους γονείς και τους παιδαγωγούς ένα «εργαλείο», μια «εισαγωγή» για να μπορούν να συζητούν με τα παιδιά τους αυτά τα θέματα. Να νιώσουν τα παιδιά ασφάλεια, να αισθανθούν πως δεν υπάρχουν ταμπού και πως όλα μπορούν να συζητηθούν.

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει. Κι εμείς ως γονείς, ως παππούδες, ως θείοι, ως νονοί, ως παιδαγωγοί, ενισχύουμε τα παιδιά και τα ενθαρρύνουμε να μιλήσουν, εάν το αλάνθαστο ένστικτό τους τα προειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά.

Το παραμύθι αυτό, με την τρυφερή και πολύχρωμη εικονογράφηση της Μαρίας Κουτρουμπά, είναι μια μικρή περιπέτεια της Ρίνας της αστερίνας στον κόσμο του βυθού. Μια περιπέτεια που τελειώνει με μια μεγάλη αγκαλιά, με αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.

Το παραμύθι είναι ενταγμένο στις λίστες του Υπουργείου Παιδείας με τα εγκεκριμένα προτεινόμενα αναγνώσματα προς τους εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, αν και χάρη στη θεματολογία του μπορεί να διαβαστεί και από μεγαλύτερα παιδιά. Συνοδεύεται από δύο παραρτήματα, προς τον γονιό και προς τον εκπαιδευτικό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» για να ανοίξει μια όμορφη συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να θωρακιστούν απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

 

Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει
Ελένη Δασκαλάκη
εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά
Εκδόσεις Σοκόλη
64 σελ.
ISBN 978-960-637-007-6
Τιμή €13,78
001 patakis eshop

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο