«Ελεύθερη πτώση» στις πωλήσεις καινούργιων οχημάτων τον Απρίλιο – News.gr


Πόσο θα επηρεάσει η καραντίνα το ετήσιο σύνολο;

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον περασμένο Απρίλιο «έπιασαν πάτο», με πτώση που ξεπέρασε το 80% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η πτώση αυτή σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά ποσοστά του Μαρτίου, πισωγύρισαν την αγορά νέων αυτοκινήτων στο α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, σε ποσοστό περίπου 40% πίσω από το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019. Η οπισθοχώρηση αυτή της αγοράς που τα τελευταία 4 χρόνια σημείωνε συνεχή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με το αβέβαιο άμεσο μέλλον, δείχνει βέβαιη την συρρίκνωση της αγοράς στο σύνολο του έτους σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει και στο 25%, αν βέβαια δεν συμβεί κάτι χειρότερο.

Έτσι, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα, έχουν ως εξής:

Σε ανάλογα πτωτικά επίπεδα κυμάνθηκε και η αγορά (επιβατικών) στο σύνολο της ΕΕ, που με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be) κινήθηκε ως και το Μάρτιο (δεν έχουμε ακόμα στοιχεία Απριλίου) ως εξής:

(1) ΕΕ των 27, εκτός της Μάλτας, που δεν αποδίδει στοιχεία σε μηνιαία βάση. (2) Μέλη της ΕΕ ως το 2004. (3) Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags

πωλήσεις αυτοκινήτων

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο