Εμβόλιο Οξφόρδης- Φάση 2 : “Ενθαρρυντικά” αποτελέσματα και σε μεγάλες ηλικίες


Tο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, προέκυψε «ενθαρρυντική» ανοσοαπόκριση σε ενήλικες από 55 μέχρι και άνω των 70 ετών, «αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύσει τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό».

Πότε θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής  των ερευνητών της Οξφόρδης, ‘Αντριου Πόλαντ, ο οποίος απάντησε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στον πάτο». Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος ότι σχετικά σύντομα θα μπορεί να ανακοινώσει ότι το εμβόλιο προστατεύει από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε 560 υγιείς εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών. Πρόκληση παραμένει η ανάπτυξη εμβολίου που θα βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τον ιό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι κάθε ασθενής, τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα «καθοριστικά» δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής.

Ο Δρ Maheshi Ramasamy, ερευνητής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι το εμβόλιο μας δεν ήταν μόνο καλά ανεκτό σε ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά επίσης υποκίνησε παρόμοιες ανοσολογικές αντιδράσεις με αυτές που παρατηρήθηκαν σε νεότερους εθελοντές. Το επόμενο βήμα  είναι να δούμε αν αυτό μεταφράζεται σε προστασία από την ίδια την ασθένεια.»

Παράλληλα, διευρύνονται οι δοκιμές της φάσης 3, με στόχο να δαπιστωθεί αν το εμβόλιο προλαμβάνει την εξέλιξη του κορονοϊού.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης παρασκευάζεται από έναν εξασθενημένο τύπο του ιού κοινού κρυολογήματος (γνωστού ως αδενοϊού) που προέρχεται από χιμπατζήδες και όπως επισημαίνεται έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί να μολύνει ανθρώπους.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο στην Οξφόρδη.

Τρία εμβόλια – Pfizer-BioNTech, Sputnik και Moderna – έχουν ήδη αναφέρει καλά προκαταρκτικά δεδομένα από τις δοκιμές της τρίτης φάσης, με υπόσχεση ότι το 94% των άνω των 65 ετών θα μπορούσε να προστατευτεί από την Covid-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, που κατασκευάζονται από την AstraZeneca, 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech και πέντε εκατομμύρια του εμβολίου Moderna.

Πηγή:BBC

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο