Εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ευρώπη και αλλού… – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Το 2019, πολλοί Γερμανοί εμπιστεύονταν την ασφάλεια και την επίδραση των εμβολίων. Σε κάποια κρατίδια εκφράστηκε πάραυτα σκεπτικισμός απέναντι στον εμβολιασμό. Αυτό δείχνει μελέτη σχετικά με την αποδοχή του εμβολιασμού που δημοσιεύθηκε τώρα στο ”Lancet”

Η εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια στην Γερμανία μεγάλωσε σύμφωνα με την μελέτη το χρονικό διάστημα 2015 – 2019. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία, 69%  των Γερμανών θεωρούσαν τον εμβολιασμό σημαντική υπόθεση. Το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 66%. Επιπλέον 59% των ερωτηθέντων το 2019 θεωρούσαν τα εμβόλια αποτελεσματικά έναντι 53% το 2015. Κάτι περισσότερο από τους μισούς δήλωναν ότι οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς ενώ το 2015 το ποσοστό έφτανε σχεδόν το 43%.

Για την μελέτη, την οποία παρουσίασε στο “Lancet” η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του London School of Hygiene & Tropical Medicine, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από 149 χώρες. Τα στοιχεία προέρχονταν από 290 ερωτηματολόγια και αφορούσαν 284.000 ανθρώπους, τα οποία διενεργήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2019. Επρόκειτο για την κρίση γύρω από την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την σημασία των εμβολίων.  

Συνολικά η εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ευρώπη είναι μικρότερη από άλλες περιοχές, όμως αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, όπου το 2015 μόλις 9% των ερωτηθέντων πίστευαν στην ασφάλεια των εμβολίων, το 2019 το ποσοστό αυτό έφτασε το 30%. Σε πολλές χώρες, αναφέρουν οι επιστήμονες, η εμπιστοσύνη στην σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων ελαττώθηκε. Αιτία για αυτό θεωρείται η παραπληροφόρηση.

Αμαρτία

Στην ισχυρά μουσουλμανική Ινδονησία οι μουσουλμάνοι πνευματικοί διακήρυξαν ως αμαρτία τnν χορήγηση εμβολίου κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Εκεί η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων έπεσε το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2019 από σχεδόν 64% ατο 50%. Επίσης, η σημαντικότητα και αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώθηκε.

Στις Φιλιππίνες, υποχώρησε μαζικά η εμπιστοσύνη στα εμβόλια το χρονικό διάστημα 2015 – 2019, όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε εμβόλιο που χορηγήθηκε σε χιλιάδες παιδιά.

Σε σχόλιό τους, πάντως, οι Daniel Salmon και Matthew Dudley του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τονίζουν ότι τέτοια γεγονότα είναι σπάνια, ισχυριζόμενοι παράλληλα ότι οι ενδοιασμοί σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά.  

Πηγές: “Lancet”

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Μικροσκοπικό συστατικό αντισώματος εξουδετερώνει τον Sars-cov-2

Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκου, ενώ μπορεί να χορηγηθεί σαν εμβόλιο για όσους δεν έχουν ανοσία στον ιό…. Περισσότερα »

Επαρκούν οι ΜΕΘ για χειμερινό κύμα κορωνοϊού;Επαρκούν οι ΜΕΘ για χειμερινό κύμα κορωνοϊού;

Πόσες ήταν διαθέσιμες πέρυσι, πόσες φέτος και ποια είναι η δυναμικότητα στα νοσοκομεία αναφοράς CoViD-19…. Περισσότερα »

180 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 5 ακόμη θάνατοι180 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό – 5 ακόμη θάνατοι

Οι 23 είναι εισαγόμενες, οι 102 αφορούν την Αττική και οι 8 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη…. Περισσότερα »

Σε ποιους Δήμους της Αττικής θα εφαρμοστούν μέτρα για τον κορωνοϊόΣε ποιους Δήμους της Αττικής θα εφαρμοστούν μέτρα για τον κορωνοϊό

Δεν αναμένεται lockdown, όπως αναφέρουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, ενώ πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων στο Λεκανοπέδιο…. Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo – Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν … Δείτε το video

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο