ΕΜΠ: Αποκατάσταση κι επαναλειτουργία του κτηρίου Γκίνη αποφάσισε η Σύγκλητος


Να προχωρήσει στην αποκατάσταση κι επαναλειτουργία του κτηρίου Γκίνη, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάδειξης του συγκροτήματος Πατησίων, αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Σύμφωνα με τον πρύτανη, Ανδρέα Μπουντουβή, η επαναλειτουργία του κτηρίου Γκίνη στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων και στην ανάδειξή του ως πολύμορφου κέντρου, ανοιχτού στο σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας. 

Το πώς θα επαναλειτουργήσει το κτήριο είναι προς το παρόν αντικείμενο συζήτησης εντός της πολυτεχνειακής κοινότητας. Ως βάση για τη συζήτηση αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Μπουντουβής, προτείνεται η ίδρυση ενός κόμβου ερευνών για τη στρατηγική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που αφορούν στις επιστήμες του μηχανικού σε θέματα Υγείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών, σε συνδυασμό με ένα συνεδριακό κέντρο «τεχνών και επιστημών» κι ένα σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

«Η πολυδιάστατη αυτή ενεργοποίηση φιλοδοξεί να αποδώσει ένα κέντρο διεπιστημονικής συνάντησης διεθνούς εμβέλειας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια δίοδο επικοινωνίας με όλες τις βαθμίδες της παιδείας» επισήμανε ο πρύτανης.

Όσο για τον σχεδιασμό και τις μελέτες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου, αυτές θα γίνουν με ευθύνη των μελών του ΕΜΠ και θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Το κτήριο Γκίνη είναι εμβληματικό. Έχει μνημειώδη όψη στην οδό Στουρνάρη, στέγασε για πολλές δεκαετίες τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και φέρει το όνομα του καθηγητή και διευθυντή της, Άγγελου Γκίνη, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολυτεχνείου μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παλιά πτέρυγα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, μετέπειτα καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που ανέλαβε επίσης της επέκτασή του με προσθήκες και νέα πτέρυγα στις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Το κτήριο Γκίνη είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, όπως και τα άλλα κτήρια του συγκροτήματος, «για κοινωνικούς, αρχιτεκτονικούς, τεχνικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους».

Έχει πέντε αμφιθέατρα των 250 θέσεων, τέσσερα από τα οποία είναι επάλληλα στη νέα πτέρυγα, πολλές μεγάλες αίθουσες με ευελιξία χρήσεων και ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από το μνημειακό κλιμακοστάσιο. Παρά την ιστορική μορφολογία του, είναι μια στιβαρή κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος. Μετά από τη μεταφορά πολλών Σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το κτήριο παρήκμασε και εφθάρη.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Σύγκλητος του ΕΜΠ, η απόφαση για την αποκατάσταση κι επαναλειτουργία του κτηρίου Γκίνη έχει στόχο την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της πολυτεχνειακής κοινότητας, ώστε το κτήριο να «ανακτήσει ακαδημαϊκό περιεχόμενο πολιτιστικής και ερευνητικής αιχμής, που θα αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινωνία και την Πολιτεία και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του συγκροτήματος Πατησίων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο