Ερώτηση Χαρίτση για ελαιοπαραγωγή – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ OnlineΤην άμεση καταγραφή των εκτεταμένεων ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, εξαιτίας του καύσωνα, και την αποζημίωση των παραγωγών της Μεσσηνίας ζητεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν στην ανθοφορία και στην καρπόδεση των ελαιώνων του Νομού Μεσσηνίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για καταστροφή άνω του 40% της παραγωγής, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 40οC (στα Αρφαρά καταγράφηκε θερμοκρασία 41,1οC) από τις 15 έως και τις 19 Μαΐου”.
Ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει ότι “κατά το μήνα Μάιο οι ελαιώνες βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο και καθοριστικό για την καρποφορία στάδιο της πλήρους άνθησης και καρπόδεσης. Ο συνδυασμός της ανομβρίας που σημειώθηκε φέτος και των υψηλών θερμοκρασιών, συνετέλεσε ώστε να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία της καρπόδεσης, που οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση της ελαιοπαραγωγής. Ηδη τα πρώτα κλιμάκια γεωπόνων που επισκέφθηκαν περιοχές ελαιοπαραγωγής του νομού έχουν διαπιστώσει σοβαρότατη ζημιά, η οποία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη στο σύνολό της και αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες”.
Παρατηρεί, ακόμα, πως “η φετινή κατακόρυφη πτώση των τιμών ελαιολάδου, με το κόστος συγκομιδής να υπερβαίνει τα έσοδα των ελαιοπαραγωγών, αποτελεί καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς. Η φετινή ολιγωρία έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας, που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα στην παραγωγή και καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών και αγροτών. Παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ για πρόσληψη μόνιμων γεωπόνων στον ΕΛΓΑ, για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ακόμη”.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό:
“1. Σε ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών;
2. Σκοπεύετε να αυξήσετε το ποσό της φετινής χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας και τον αριθμό των γεωπόνων δακοκτονίας;
3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως μέσω των de minimis, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί οι ενισχύσεις να ανέλθουν συνολικά στα 161 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 1408/2013 (316/2019);”.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο