Ερώτηση Χαρίτση για τα σχολικά γεύματα“Η κυβέρνηση καθυστερεί τη διάθεση σχολικών γευμάτων και δεν αυξάνει τον αριθμό των ωφελούμενων μαθητών. Εκτός προγράμματος και φέτος -εν μέσω πανδημίας- πολλά δημοτικά σχολεία του Νομού Μεσσηνίας”.

Αυτό επισημαίνεται σε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, που συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώς Φωτίου, για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης ως προς τη διάθεση των σχολικών γευμάτων και της μη αύξησης των ωφελούμενων μαθητών.
Οι βουλευτές παρατηρούν ότι “το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προγραμματισμός για τα σχολικά γεύματα προέβλεπε συνεχή επέκταση των σχολικών γευμάτων, ώστε τη μεν σχολική χρονιά 2020-21 να δοθούν σε 400.000 μαθητές και το 2021-22 να καλύψουν το σύνολο των 600.000 μαθητών/τριών των δημοτικών σχολείων”. Επισημαίνουν ότι “κατά τη χρονιά 2019-20 υπήρξε σημαντικός αριθμός σχολείων, κυρίως σε μεγάλους δήμους, στα οποία ουδέποτε διανεμήθηκαν γεύματα. Κι αυτό διότι δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης, οι διαγωνισμοί, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019 και συνεχίστηκαν μετά τις εκλογές από τη ΝΔ. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Παιδείας απάντησε δηλώνοντας αναρμόδια, ενώ ο υπουργός Εργασίας απαξίωσε να απαντήσει. Ειδικότερα για τον Νομό Μεσσηνίας, από τη λίστα του υπουργείου Παιδείας, όπως και πέρυσι, απουσιάζουν πολλές σχολικές μονάδες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα, «εκ παραδρομής» όπως αναφέρθηκε, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει καμία διορθωτική κίνηση για εκ νέου ένταξή τους, όπως οφείλει να κάνει ειδικά εφέτος και εξ αιτίας της πανδημίας του Covid-19, το υπουργείο Παιδείας”.
Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς: “1. Γιατί δεν επεκτείνεται η χορήγηση σχολικών γευμάτων σε 400.000 μαθητές, από 186.000 σήμερα, με επιπλέον κόστος μόνο 60 εκ. ευρώ; 2. Πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και από την αρχή του 2021 μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε καθυστερημένα, δεν θα διατίθενται σχολικά γεύματα; Γιατί η ΚΥΑ ορισμού των σχολικών μονάδων που θα λάβουν σχολικά γεύματα, ενώ αναφέρεται στη σχολική χρονιά 2020-21 περιορίζεται στο χρονικό διάστημα ως 31/12/2020; 3. Αφού από τη μη διάθεση γευμάτων λόγω της πανδημίας προέκυψε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του έτους 2019-2020, γιατί δεν προχώρησαν στην ένταξη και άλλων σχολικών μονάδων ώστε να ισοσκελίσουν τουλάχιστον αυτό το πλεόνασμα; 4. Σκοπεύουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα και σε άλλες σχολικές μονάδες, ιδίως ολοήμερα σχολεία, με ποιους όρους και σε πόσα σχολεία; 5. Εχουν εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απρόσκοπτη συνέχιση-επέκταση του προγράμματος;”.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο