Ερώτηση Χαρίτση για τον ακατάσχετο λογαριασμόEρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη μη λειτουργία του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού, συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μαζί με την αναπληρώτρια τομεάρχη Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και 42 βουλευτές του κόμματος.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι “ο νόμος 4611/2019 που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στην προσπάθεια που έγινε για την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Στο νόμο που θεσμοθέτησε τις 120 δόσεις, εντάχθηκε στο άρθρο 130 και ο μηχανισμός για την προοδευτική αποδέσμευση ως ένα πρόσθετο κίνητρο στους οφειλέτες για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και την συνεπή τήρηση των ρυθμίσεών τους. Σκοπός ήταν η επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών ως προς την εκπλήρωση των οφειλών τους, με τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους καθώς και τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Με την υπουργική απόφαση Α.1236/2019 (ΦΕΚ 2713/Β/2-7-2019) που ακολούθησε προβλεπόταν η τεχνική διαδικασία και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προοδευτικής αποδέσμευσης των λογαριασμών. Ειδικότερα, καθορίστηκε ο συντελεστής και τα κριτήρια προσδιορισμού του ποσού του περιορισμού της κατάσχεσης, η διαδικασία υποβολής της αίτησης, ο τρόπος ελέγχου του λογαριασμού. Η αρχική ημερομηνία εφαρμογής προσδιορίστηκε την 1.10.2019. Με την ίδια απόφαση οριζόταν ότι το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης προστίθεται στο ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων και της διαδικασίας δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία και παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει”.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι παρατηρείται επίσης “πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και έχουν πληρώσει και τις δόσεις τους, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο ευεργετικό πλαίσιο της προοδευτικής αποδέσμευσης των λογαριασμών τους, εν τέλει να μην μπορούν να κάνουν χρήση! Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία, σε σειρά συναντήσεων-τηλεδιασκέψεων, αρκετός κόσμος, πολίτες και επαγγελματίες, αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα της έναρξης του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού.
Οι παρατάσεις και οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων δεν προσφέρουν μία βιώσιμη λύση για το σύνολο των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα απλά μετατίθεται για τους επόμενους μήνες, καθώς πολίτες και επαγγελματίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευμένες οφειλές μετά το πέρας των αναστολών στις υποχρεώσεις τους. Μέχρι στιγμής κανένα συνεκτικό σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί”.
Αφού επισημαίνουν ότι “η χρησιμότητα του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού και της προοδευτικής αποδέσμευσης λαμβάνει κομβικό ρόλο στην στήριξη των πολιτών”, ρωτούν τον υπουργό: “Πότε θα λειτουργήσει η προοδευτική αποδέσμευση των λογαριασμών, και σε τι κινήσεις έχει προχωρήσει ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία; Σε τι οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση;”.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο