ΕXTENDED UNIVERSE / «Η πολιορκία της Elusia» στο Θέατρο ΠΚΗ Μαρίλλη Μαστραντώνη / ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble παρουσιάζουν την παράσταση Η πολιορκία της Elusia, αποτέλεσμα του διεθνούς project ΕXTENDED UNIVERSE (Διευρυμένο Σύμπαν), μια συνεργασία με φορείς και καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Ταυτότητα της παράστασης
Ένα ζευγάρι νέων βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στην κατάληψη του ιχθυοτροφείου, όπου οι δυο τους εργάζονταν σε κάποιο ελληνικό νησί. Γύρω τους οργισμένοι πολίτες, ελικόπτερα, τουρίστες και δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι σύντροφοί τους εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τον χώρο μετά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας, που άφησαν πίσω τους νεκρή τη 17χρονη συνάδελφό τους. Οι σκέψεις και τα ερωτήματα πληθαίνουν μπροστά στο πτώμα της. Ο χρόνος τους τελειώνει. Θα προλάβουν να ζήσουν εκείνα που ήθελαν; Τι κάνει τους ανθρώπους να αλλάζουν; Τα όνειρα και η φαντασία αρκούν; Ποια είναι η Elusia; Η ουτοπία μπορεί να εμπεριέχει όλα όσα ονειρευτήκαμε; Είναι εφικτή; Μπορούμε να αντιταχθούμε στις επιταγές της «πραγματικότητας» ορίζοντας το μέλλον μας;

Η παράσταση προσεγγίζει την έννοια της Ουτοπίας στο πλαίσιο του 21ου αιώνα εκθέτοντας προβληματισμούς και σκέψεις που προέκυψαν από βιωματικά εργαστήρια και συνομιλίες με νέους της εποχής μας σε Αθήνα, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη και Λονδίνο. Ο βραβευμένος λογοτέχνης Χρήστος Οικονόμου, σε «διάλογο» μαζί τους, δημιουργεί το πρώτο του θεατρικό κείμενο σε μια ατμόσφαιρα όπου τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας γίνονται δυσδιάκριτα. Η κάθαρση από το αδιέξοδο παρόν θα έρθει μέσα από το απρόσμενο, «εκρηκτικό» τέλος του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Χρήστος Οικονόμου
Σκηνοθεσία – Συντονισμός project: Μαρίλλη Μαστραντώνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Επιμέλεια ήχου: Αλέξης Γκίκας
Κίνηση: Χλόη Αλιγιάννη
Σχεδιασμός Video / Φωτογραφίες: Ξένια Τσιλοχρήστου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Αστερίου
Boηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κατάκη

Ηθοποιοί: Νένα Δρογγίτη, Δήμητρα Παπουρτζή, Χάρης Φραγκούλης

Παραστάσεις: 23 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου 2020, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 9.30 μ.μ.
Σύνολο: 12 παραστάσεις
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2
Ν. Κόσμος
Τηλ.: 210.9011677

Theatro 181020 inside

Ταυτότητα του Project
Πρόκειται για ένα transmedia* εγχείρημα, που εστιάζει στη δημιουργία θεατρικών κειμένων που αφορούν τους νέους σε στενή συνεργασία μαζί τους, τη χρήση ψηφιακών μέσων στην εξέλιξη της αφήγησης και την παραγωγή παραστάσεων υψηλής ποιότητας που διερευνούν θέματα γύρω από την Εξουσία, την Ουτοπία και τη Νεανική Κουλτούρα. Σημαντικό κομμάτι του project ήταν και η προβλεπόμενη ενεργή συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαδικασίας νέων (15-25 ετών) ως yοuth advisory board (συμβούλια νέων) μέσα από digital πλατφόρμες και βιωματικά εργαστήρια.

Μετά τις συναντήσεις των συνεργαζόμενων φορέων στην Αθήνα (10-14 Δεκεμβρίου 2018), τη Βαρκελώνη (30 Απριλίου – 4 Μαϊου 2019) και το Λονδίνο (9-11 Οκτωβρίου 2019), το Project ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο 2020 με τις κατά τόπους πρεμιέρες των πρωτότυπων έργων που οι τέσσερις επιλεγμένοι συγγραφείς έγραψαν, προσφέροντας ο καθένας τη δική του εκδοχή του κοινού ουτοπικού μας σύμπαντος, με την επωνυμία Elusia! Πρόκειται για τα έργα:
– Nina Segal: Ράδιo Elusia – Boundless Theatre, Λονδίνο [μια σειρά από podcast]
– Oriol Puig: Kαραόκε Elusia – Sala Beckett, Βαρκελώνη
– Zara Lea Palmquist: Εlusia: Το όνειρό σου απέχει μόνο ένα κλικ – Teatr Grob, Κοπεγχάγη
– Χρήστος Οικονόμου: Η πολιορκία της Elusia – ΕΝΤΡΟΠΙΑ, Αθήνα

*Στοχεύοντας στη διερεύνηση της λειτουργίας των transmedia στα σύγχρονα ρerforming arts, δημιουργήσαμε συμμετοχικές «πλατφόρμες» μέσα από τις οποίες το νεανικό ή μη κοινό μπορεί να διαδράσει παρακολουθώντας όλη την εξέλιξη του πρότζεκτ, να ανεβάσει το δικό του υλικό και να έρθει σε επαφή με τους νέους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτές περιλαμβάνουν:
Πριν από την παράσταση του Οκτωβρίου:
– Τα συμμετοχικά εργαστήρια νέων, με τίτλο «In Search of Elusia». Στην Αθήνα έλαβαν χώρα στο Σεράφειο (Δεκέμβριος 2018 – Μάιος 2019). Καθοδηγητές εργαστηρίων: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Μαρίλλη Μαστραντώνη, Μαριλένα Μπεκρή
– Το web comic του Δανού καλλιτέχνη Bob Lundgreen Kristiansen σε μια διαδραστική μορφή που ενθαρρύνει το κοινό να προσθέσει τα δικά του πάνελ στην ιστορία: https://www.welcometoelusia.com/key-of-elusia
Μετά την παράσταση:
– Την εικαστική έκθεση Memorabilia of Elusia, η οποία θα απαρτίζεται από κείμενα και αντικείμενα που θα φέρει το κοινό της performance της Αθήνας, και που για εκείνους θα συμβολίζουν την ουτοπία, τη διαμαρτυρία ή την αντίσταση, ένα «ενθύμιο» αυτού του ουτοπικού χώρου, 16-20 Νοεμβρίου 2020 στην Α.Σ.Κ.Τ. (Πειραιώς).

Συνεργαζόμενοι φορείς:
Boundless Theatre, Λονδίνο – www.boundlesstheatre.org.uk
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Rob Drummer
Sala Beckett, Βαρκελώνη – www.salabeckett.cat
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Víctor Muñoz i Calafell
Teater Grob, Κοπεγχάγη – www.grob.dk
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Jesper Pedersen
EΝΤΡΟΠΙΑ, Αθήνα – www.theatre-entropia.gr
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίλλη Μαστραντώνη

Με την υποστήριξη (co-funded by) The Creative Europe Programme of the European Union, με την ευγενική παραχώρηση του χώρου των εργαστηρίων του Σεραφείου – Δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το Diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας. 

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο