Η άρση του lockdown και το στοίχημα του ανασχηματισμού


Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
chatzikon@parliament.gr

Αν σας έλεγαν ότι μια κυβέρνηση δέκα μηνών με δημοσκοπικό προβάδισμα 15%-20% και ένας πρωθυπουργός με δημοφιλία γύρω στο 50% δέχονται βροχή εισηγήσεων να προχωρήσουν σε ανασχηματισμό, θα απαντούσατε: «Aυτά δεν συμβαίνουν πουθενά». Κι όμως, συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε μέσω κυβερνητικών κύκλων τα σενάρια που τον εμφάνιζαν έτοιμο να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση περί ανασχηματισμού είχε ανοίξει πριν από την πανδημία, αλλά θα περίμενε κανείς πως η κατά γενική ομολογία επιτυχημένη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου στη φάση του lockdown θα είχε αναβάλει αυτή τη συζήτηση για μετά το καλοκαίρι. 

Όμως ο πολιτικός χρόνος κυλάει, πλέον, ταχύτατα. Οι δύο εβδομάδες που συμπληρώνονται σήμερα από την άρση των μέτρων συνοδεύτηκαν από έντονα προβλήματα διαχείρισης που προκαλούν προβληματισμό. Σε συνδυασμό δε με την εντεινόμενη ύφεση κάνουν ορισμένους στην κυβέρνηση να ανησυχούν ότι η εμπιστοσύνη που κέρδισαν στην α’ φάση αρχίζει πλέον να «δαπανάται» από αστοχίες υπουργικών στελεχών. Και γι’ αυτό εισηγούνται άμεσες διορθωτικές κινήσεις.  

Από την άλλη πλευρά, όμως, μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι βέβαιο ότι θα έστελνε το επιδιωκόμενο μήνυμα στην κοινή γνώμη. Άλλωστε το αθλητικό δόγμα «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» κυριαρχεί συχνά και στην πολιτική σκηνή. Και αντίστροφα, όμως, ένας μη δομικός ανασχηματισμός θα έδινε αφορμή για άσκηση κριτικής περί «ατολμίας». 

Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και την προσωπική δυσαρέσκεια που μετασχηματίζουν πάντοτε σε «πολιτική κριτική» οι αποπεμφθέντες υπουργοί (και οι μη υπουργοποιηθέντες βουλευτές), τότε το «ναι» στον ανασχηματισμό καθίσταται ακόμη πιο επισφαλές. Όπως διαφαίνεται, η απόφαση για ανασχηματισμό αναβλήθηκε προς ώρας. 

Σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, όμως, όπου κάθε εβδομάδα «μετράει για μήνα» τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του de facto ανασχηματισμού που προκαλεί πάντα μια εκλογική αναμέτρηση.    

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο