Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο – Επιστήμη & Ζωή – Ειδήσεις


Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά το ήμισυ, σε ανθρώπους με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Η προληπτική αποτελεσματικότητα παρατείνεται 10-20 χρόνια μετά την αγωγή με ασπιρίνη.

Αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι 600 mg ασπιρίνης σε καθημερινή βάση μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά το ήμισυ σε σχέση με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

812 ασθενείς με γενετική προδιάθεση έλαβαν είτε ασπιρίνη είτε εικονικό φάρμακο για 2-4 χρόνια και παρακολουθήθηκαν για 10-20 χρόνια.

Από αυτούς που λάμβαναν ασπιρίνη, 40 είχαν καρκίνο στο παχύ έντερο ενώ 58 από όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο εμφάνισαν αυτόν το καρκίνο.

Το εύρημα είναι παρόμοιο με αυτό που έχει παρατηρηθεί μετά από μεγάλες έρευνες στα καρδιαγγειακά που έγιναν προηγουμένως στο γενικό πληθυσμό.

Δεκάδες χιλιάδες ασθενών λάμβαναν ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβάντων.

Μετά την επισκόπηση των στοιχείων όσοι λάμβαναν ασπιρίνη είχαν σημαντικά λιγότερο καρκίνο στο παχύ έντερο σε σχέση με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες ήταν φορείς του συνδρόμου Lynch, που είναι η πιο συνήθης προδιάθεση για καρκίνο.

Υψηλές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία και γαστρικό έλκος.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet.

Πηγές: The Lancet.

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων





Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο