Η εκδοχή του Λιμενικού σχετικά με καταγγελίες για έκθεση προσφύγων σε κίνδυνο στη Λέσβο


Ανακοίνωση στην οποία απαντά σε πρόσφατες καταγγελίες μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και διάσωση των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι φθάνουν με δουλεμπορικά στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια, εξέδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Το περασμένο Σάββατο η ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans και η υπηρεσία Alarm Phone κατήγγειλαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή άφησε για ώρες αβοήθητους 36 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά και μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, να «παλεύουν» με τα κύματα κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η λέμβος είχε τρυπήσει και έμπαζε νερά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των επβαινόντων.

Τελικά μετά από πολύωρη ταλαιπωρία, και αφού το θέμα πήρε έκταση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ελληνικό λιμενικό προχώρησε στη διάσωση  και των 36 προσφύγων και μεταναστών, μεταφέροντάς τους στη Λέσβο, όπου και παραμένουν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το Αρχηγείο του Λ.Σ παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή σχετικά με το συμβάν, «το Σάββατο 13 Ιουνίου πλωτό του Λιμενικού εντόπισε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων βόρεια της Λέσβου πνευστή λέμβο με αλλοδαπούς ενώ πλησίον της βρίσκονταν τρεις τουρκικές ακταιωροί.

Οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και με τις τουρκικές ακταιωρούς, προκειμένου να προβούν ως όφειλαν σε επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων της λέμβου, με αρνητικά ωστόσο αποτελέσματα.

Με την είσοδο της λέμβου με τους αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νυχτερινές ώρες της ίδιας ημέρας, έγινε άμεσα προσέγγιση από σκάφος του Λιμενικού, το πλήρωμα του οποίου προέβη στην διάσωση και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών επιβαινόντων, στο λιμένα της Πέτρας στη Μυτιλήνη.

Μεταξύ των ανωτέρω αλλοδαπών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δύο γυναίκες που έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Τις γυναίκες παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέροντας αυτές στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης, από όπου και εξήλθαν αυθημερόν καθότι δεν θεωρήθηκε αναγκαία η περαιτέρω νοσηλεία τους».

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο