Η καραντίνα έκανε καλό στις μέλισσες της Ρώμης


Οι μέλισσες της Ρώμης φαίνεται ότι επωφελήθηκαν (τόσο στην υγεία τους όσο και στην ποιότητα του μελιού που παρήγαγαν) από την ησυχία και τον καθαρό αέρα της πόλης, συνέπεια των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων που επιβλήθηκαν από τις ιταλικές Αρχές για τη μη διάδοση του κορονοϊού.

Ο λόγος για τις σχεδόν 150.000 μέλισσες που βρίσκονται σε τρεις κυψέλες, εγκατεστημένες στη στέγη ειδικής μονάδας καραμπινιέρων, υπεύθυνης για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, στο κέντρο της Ρώμης.

Η επιδημία του κορονοϊού προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για την έρευνα, καθώς η κυκλοφορία, η ρύπανση και ο θόρυβος σε αυτήν την τεράστια πόλη σχεδόν σταμάτησαν από τη μια μέρα στην άλλη όταν διατάχθηκε η γενικευμένη καραντίνα στις 9 Μαρτίου 2020.

Το ερώτημα πώς θα αντιδρούσαν οι μέλισσες απασχολούσε τους ειδικούς. Οι μέλισσες, επικονιαστικά έντομα, αντιπροσωπεύουν «μια θεμελιώδη βιολογική πολυπλοκότητα για τον πλανήτη μας», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο αντισυνταγματάρχης Νικολό Τζιορντάνο.

Το πρόγραμμα μελέτης των μελισσών, υπό τον Νικολό Τζιορντάνο, περιλαμβάνει περίπου 30 άλλες ομάδες στην ιταλική Πρωτεύουσα που ανταλλάσσουν τις πληροφορίες τους.

Κι όμως, οι μέλισσες στην πόλη, αν αυτές ζουν και εργάζονται σε μια καθαρή, χωρίς ρύπους και ήσυχη πόλη, είναι σε καλύτερη κατάσταση από εκείνες που ζουν στην ύπαιθρο. Υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με τις χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα έντομα και συνεπώς τις μέλισσες, και στο αστικό περιβάλλον βρίσκουν μια πλούσια ποικιλία λουλουδιών, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αυτό συνέβη και κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι μέλισσες διατηρήθηκαν υγιέστατες, βρήκαν πολύ μεγάλη ποσότητα γύρης και πολύ νέκταρ. Μάλιστα, οι έλεγχοι έδειξαν ότι η ποιότητα του μελιού βελτιώθηκε και ότι οι μέλισσες βρήκαν 150 διαφορετικά άνθη στην περιοχή σε σύγκριση με τις 100 ποικιλίες που παρατηρούνταν πριν από την καραντίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο