Η πανδημία ως ευκαιρία ανάλυσης της κοινωνίαςΩς «μαθηματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» χαρακτηρίζει τις πανδημίες ο Ιταλός φυσικός και συγγραφέας Πάολο Τζορντάνο, ο οποίος πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο Περί μετάδοσης: Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας (μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκη 2020), όπου εξηγεί πώς λειτουργούν οι επιδημίες και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την κρίση του κορονοϊού μέσα από τη σχέση μας με τον κόσμο. Ο ίδιος έγραψε το βιβλίο πολύ γρήγορα, πριν επιβληθούν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη χώρα του.

Όπως δήλωσε ο Τζορντάνο στο PBS, καθώς ο κορονοϊός εξαπλωνόταν στην Ιταλία, παρακολουθούσε στενά όλες τις εξελίξεις και έγραφε όσο μπορούσε περισσότερο, ώστε να καταγράψει το πώς η πανδημία μεταβάλλει την κοινωνία. Εκείνες τις μέρες «όλοι ήταν σε εγρήγορση και υπήρχε χώρος για να πεις πράγματα όχι μόνο για την κρίση, αλλά και για τη σχέση της κρίσης με τη συνήθη ζωή μας, τον πολιτισμό μας, τον τρόπο σύνδεσης του ενός με τον άλλο», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ένα μικρό «παράθυρο» που μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε μία αξιομνημόνευτη περίοδο.

Ωστόσο, το παράθυρο αυτό φαίνεται πως κλείνει, κατά τον ίδιο, καθώς σιγά σιγά τα περιοριστικά μέτρα στις περισσότερες χώρες αίρονται. «Όλοι κοιτάζουν ήδη μπροστά για να αρχίσουν να ζουν ξανά, να κάνουν πράγματα ξανά. Όμως δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουμε να αρχίσουμε ακριβώς όπως σταματήσαμε», σχολίασε.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο