Η συγγνώμη του Ίτον σε μαύρο συγγραφέα για τη ρατσιστική συμπεριφορά συμφοιτητών τουΟ Νιγηριανός Dillibe Onyeama έγινε το 1969 ο πρώτος μαύρος που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο περίφημο βρετανικό κολέγιο Ίτον. Τρία χρόνια αργότερα, εξέδωσε ένα βιβλίο όπου περιέγραφε τον ρατσισμό με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος από τους συμφοιτητές του, με αποτέλεσμα το Ίτον να του απαγορεύσει την είσοδο στις εγκαταστάσεις του.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο διευθυντής του κολεγίου, Simon Henderson, απολογήθηκε στον Onyeama, προσκαλώντας τον μάλιστα στο Ίτον για να του ζητήσει συγγνώμη και από κοντά και να ξεκαθαρίσει ότι είναι ευπρόσδεκτος εκεί.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τότε που ο Onyeama ήταν στο Ίτον, αλλά, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο δικαίως υψώνουν τις φωνές τους για να διαμαρτυρηθούν κατά των φυλετικών διακρίσεων και ανισοτήτων, πρέπει να έχουμε τη θεσμική και προσωπική ταπεινότητα να παραδεχτούμε ότι έχουμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα», δήλωσε ο Henderson στο BBC.

Ο Onyeama, γιος επιφανούς δικαστή, μετά την αποφοίτησή του από το Ίτον εργάστηκε ως δημοσιογράφος κι έχει γράψει δέκα βιβλία.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο