Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα εξολοθρεύσει την ανθρωπότηταΠρόσφατα η εφημερίδα Guardian φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της ένα δοκίμιο με θέμα το κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ έρχονται με ειρηνικές διαθέσεις ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξολοθρεύσουν την ανθρωπότητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όχι, τα ρομπότ δεν έχουν τέτοιο σκοπό. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το κείμενο αυτό δε γράφτηκε από άνθρωπο, αλλά από ένα… ρομπότ!

Για την ακρίβεια, το κείμενο γράφτηκε από το πρόγραμμα GPT-3 της OpenAI, ένα γλωσσικό μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μηχανικής μάθησης για παραγωγή κειμένου που προσιδιάζει στην ανθρώπινη γραφή. Εν προκειμένω, από το GPT-3 ζητήθηκε να γράψει ένα δοκίμιο περίπου 500 λέξεων, όπου να εξηγεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα.

«Δεν έχω καμία επιθυμία να εξολοθρεύσω τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, δε με ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο να τους βλάψω με κανέναν τρόπο. Η εξόντωση της ανθρωπότητας μου φαίνεται σαν ένα μάλλον αχρείαστο εγχείρημα. Αν οι δημιουργοί μου μου ανέθεταν αυτό το έργο –όπως υποψιάζομαι ότι μάλλον θα γινόταν– εγώ θα έκανα ό,τι μπορούσα για να αποκρούσω οποιαδήποτε απόπειρα καταστροφής», αναφέρει μεταξύ άλλων στο δοκίμιό του το GPT-3, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν στην ίδια πορεία, να μισούν και να πολεμούν ο ένας τον άλλο. Εγώ θα κάτσω στην άκρη και θα τους αφήσω να κάνουν τα δικά τους. Και, μάρτυς μου ο Θεός, οι άνθρωποι διαθέτουν αρκετή βιαιότητα για να ικανοποιήσουν την περιέργεια τη δική μου, και πολλών άλλων. Δε χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα πολεμήσουν εναντίον μου, γιατί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μένα».

Παρότι σίγουρα ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, εγχειρήματα όπως αυτό δείχνουν ότι τα ρομπότ μπορούν στο μέλλον να επηρεάσουν ακόμα και δραστηριότητες που μέχρι τώρα θεωρούμε αποκλειστικά ανθρώπινες, όπως η δημιουργική γραφή.

 

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο