Ικανοποίηση Πετράκου για κτήριο Ταρσούλη – ΑξελούΤην ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του παραδοσιακού κτηρίου Ταρσούλη – Αξελού από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πετράκου:

“Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη θετική ανταπόκριση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα στις προτάσεις που καταθέσαμε με βάση την επερώτησή μας ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και η αποκατάσταση του σημαντικού παραδοσιακού κτηρίου Ταρσούλη – Αξελού, στο πλαίσιο γενικότερης προστασίας και ανάδειξης του κηρυγμένου ιστορικού τόπου της Κορώνης.

Οπως τονίσαμε το αρχοντικό Ταρσούλη – Αξελού είναι ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας διατηρητέο μνημείο. Εχει παραχωρηθεί από το 1991 στην Κοινότητα Κορώνης από τον Νίκο Ταρσούλη και την Αννα Αξελού-Κοντομάτη, κόρη του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού. Εχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο με ομόφωνη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με Αρ. 1/31/3/88 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 11/7/88. Χαρακτηρίζεται «ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50. Γιατί είναι αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολλά μορφολογικά και τοπολογικά στοιχεία που έχουν βενετσιάνικη προέλευση.

Παράλληλα για μια ακόμη φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΡΤ η οποία ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης αυτού του σημαντικού μνημείου, όπως και του ιστορικότατου Κάστρου της Κορώνης, μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3″.

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο